26. elokuuta 2012

Salama McQueen 3D -kakku


Tämä Salama McQueen -kakku meni ystäväni Miran Väinö-pojan 3-vuotisjuhliin. Väinö oli tänäkin vuonna toivonut Cars -aiheista kakkua, ja puhelimessa Väinö kertoi minulle että hän tahtoisi kakkuunsa mansikoita, banaania ja mustikoita. Täytteeksi tein siis moussea johon tuli reilusti mansikoita, mustikoita sekä banaanipaloja.

Kakun muotoilin kääretorttupohjista. Ensin leikkasin 3 auton kokoista levyä, ja sitten samanlevyisen kapean kaistaleen, sekä n. puolikkaan auton kokoisen levyn. Nämä kokosin niin että ensin täytin ja kostutin kaksi isoa väliä eli kolme pohjaa, päällimmisen pohjan päälle laitoin pienelle alueelle täytettä, siihen sen pienen palan, päällystin tämän täytteellä ja laitoin viimeisen palan kaarevasti täytteen päälle.

Päätin tässä kakussa kokeilla helpompaa keinoa kakun tasoittamiseen ja eristeeksi sokerimassan alle, nimittäin kermavaahtoa jossa vaniljakreemijauhetta. Olen tähän asti aina käyttänyt sokerikreemiä, ja voin kertoa sen levittämisen olevan koko kakun tekemisen inhottavin vaihe ja kävyn kärvähtäminen on hyvin lähellä joka kerta.
Olen pelännyt että kermavaahto olisi liian kosteaa ja massa lähtisi sulamaan, mutta sehän käyttäytyi oikein hyvin. Oli helppo ja nopea levittää kakun päälle, ja sokerimassa asettui hyvin eikä lähtenyt sulamaan. Jatkossa varmastikin suosin tätä vaihtoehtoa.

Kakku onnistui siis kaikinpuolin hyvin, ongelmatilanteita ei tullut ja sitä huomaa kehittyvänsä tässä hommassa. Erityisesti sokerimassan/marsipaanin käsittely ja päällystämisen lopputulos on asia, joka tuntuu paranevan kerta kerralta. Toki jotkut kakut ovat hankalamman muotoisia, ja kyllä noissa massoissakin on eroja, mutta tekemällä sitä kuitenkin parhaiten oppii. :)

***

Pohja:
1,5 x kääretorttupohja

Kostutus:
n. 3 dl marjamehua

Täyte:
1 prk = 250 ml Flora Vispiä
1 prk = 200 g Sunnuntai rahkavalmiste Vanilja
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
250 g mansikoita ja mustikoita
1 pieni banaani

Kreemi sokerimassan alle:
Flora Vispiä + vaniljakreemijauhetta

Päällinen:
2 pkt = 500 g punaista vaniljanmakuista sokerimassaa (FunCakes) 
mustaa, keltaista, valkoista, vaaleansinistä sokerimassaa
oranssia pastaväriä maalaukseen (Wilton)
elintarvikeliimaa osien kiinnittämiseen

12. elokuuta 2012

Yrttiset vihannessämpylät


SLY20 Elokuun paketista löytyi näiden ohje, ja ohje vaikutti sangen tutulta; olin nimittäin myös itse napannut ohjeen Pirkan Ruoka-lehden välistä talteen, mutta en ollut vielä ehtinyt kokeilemaan. Mutta kyllä kannatti, näistä tuli aivan älyttömän hyviä, ja ovat sinänsä nopeat valmistaa kun taikinaa ei missään välissä kohoteta. Olivat itseasiassa niin hyviä että ensimmäinen erä hupeni ennenkuin ehdin saada kuvaa otetuksi, joten seuraavana päivänä oli tehtävä uusi satsi. Ja minä opin syömään oliiveja!

Alkuperäistä ohjetta muutin siten, että tuoreen fenkolin jätin pois, ja tinjamin ja rosmariinin vaihdoin basilikaan, joka sopii erittäin hyvin oliivien ja aurinkokuivatun tomaatin rinnalle, ja on oma suosikkiyrttini.

***

5 dl vettä
1 pkt = 50 g tuorehiivaa
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
0,5 tl mustapippuria
2 dl kaurahiutaleita
10 dl hiivaleipäjauhoja
1 pieni punasipuli
1/4 osa paprikaa
1 dl mustia oliiveja
0,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
tuoretta ruohosipulia
tuoretta basilikaa

Hienonna punasipuli, paprika, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit sekä yrtit pieneksi silpuksi. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, ja lisää joukkoon oliiviöljy, suola, siirappi, mustapippuri, kaurahiutaleet, sekä osa hiivaleipäjauhoista. Sekoita joukkoon pilkotut kasvikset, ja lisää loput hiivaleipäjauhoista. Taikina saa jäädä löysäksi, eikä sitä tarvitse kohottaa. Öljyä muffinssipellin kolot, ja jaa taikina koloihin lusikan avulla. Tässäkään vaiheessa ei kohoteta, vaan nämä menevät suoraan uuniin. Paista 200°C asteessa n. 30 minuuttia, ja irrota sämpylät pellistä heti paistamisen jälkeen. Ohjeesta tulee 12 muffinin pellille sopiva määrä.

11. elokuuta 2012

Laittoman hyvä omenapiirakka


Tälläkin piirakalla on tarinansa.
Kaikki alkoi joskus taannoin, kun yhden työni kautta pääsin syömään aivan taivaallista omenapiirakkaa. Pääsin syömään toisen ja kolmannenkin kerran, ja yritin udella ohjetta ja sen mehevän koostumuksen salaisuutta. Kukaan ei oikein osannut sanoa mitään ja kun piirakka kuulemma tuli leipomosta niin reseptiäkään ei löytyny. Toki voi olla että resepti on salainen eikä sitä haluttu kertoa. ;)
No, aina tätä piirakkaa mutustaessani yritin keskittyä miettimään ja maistelemaan, mikä siitä tekee niin erikoisen. Siinä oli paksu ja mehevä pohja, paljon omenapaloja sekä vaihtelevasti päärynää tai persikkaa, vanilja maistui selvästi, ja jotain röpelöpintaista oli siinä omenoiden päällä.
Sitten herkullisia leivontablogeja selatessani eksyin Vaniljataivas -blogiin, ja siinähän sitä oli etusivulla hyvin paljon tätä muistuttavan näköinen omenapiirakka. Tätä tietysti piti kokeilla hieman sooloillen, ja bang, siinä se oli.
Tämä omenapiirakka on mielestäni maailman parasta, eikä todellakaan mitään kuivaa ja mitäänsanomatonta, enkä välttämättä halua enää syödä muunlaisia omenapiirakoita. Tämä nimettiin Laittoman hyväksi omenapiirakaksi,  koska tämä adjektiivi kun on pahasti tarttunut kaveriltani ja sopii kyllä kuvaamaan tätä sangen hyvin. ;)

Alkuperäinen ohje on siis Vaniljataivas -blogista, hieman olen reseptiä muutellut.

***

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl sulaa margariinia

Päälle:
2 keskikokoista omenaa
200 g säilykepäärynöitä tai persikapuolikkaita mehussa

Muruseos:
50 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Kostuttamiseen:
säilykepäärynöiden/persikoiden mehua

Piirakataikina valmistuu yksinkertaisesti; sekoita ainekset keskenään taikinaksi. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, tästä ohjeesta valmistuu yksi pyöreää piirakkavuoallista vastaava määrä, tuplaamalla saat pellillisen.
Kuori omenat ja pilko pienehköiksi kuutioiksi, kuutioi samoin päärynät tai persikat. Ripottele sekaisin pohjan päälle, paina kämmenillä hieman taikinan sisälle. Muruseoksen aineksen nypitään keskenään tasaisesti sekaisin, ja ripotellaan piirakan päälle. Paista 175°C asteessa keskitasolla n. 40-45 minuuttia.
Halutessasi supermehevän piirakan, valele hieman päärynoiden/persikoiden lientä piirakan päälle heti paiston jälkeen, ja anna imeytyä piirakkaan. Omasta mielestäni tämä on parhaimmillaan jääkaappikylmänä seuraavana päivänä, jos sitä vaan sinne asti riittää.

8. elokuuta 2012

Ricottajuusto-kirsikkapiiras


Sain kierroksen 20 SLY-pariltani elokuun paketissa tämmöisen ohjeen, ja sitä oli kokeiltava pikimmiten, kirsikat kun ovat yksi lempiaineksistani. Ja paketistani löytyi sopivasti iso purkki säilöttyjä kirsikoita, niin hyödynsin niitä tätä ohjetta kokeillessa.

Minä tein tämän 24 cm irtopohjavuokaan. Kirsikkaviiniä olisi kyllä kaapissa ollut, mutta koska pullo oli avaamaton niin laitoin sen sijasta kirsikkalikööriä, ajaa asian varmasti aivan hyvin. Juustomassaa varten ostamani ricottajuustopaketit olivat kokoa 250g/pkt, joten laitoin sitä siis hieman enemmän kuin ohjeessa, ja silti juustomassaa olisi voinut olla ehkä enemmänkin. Ja koska olin surauttanut kirsikat vähän liiankin hienoksi monitoimikoneella (ja siksi suosittelenkin tekemään hienonnuksen veitsellä), tuli kirsikkatäytteestä vähän liian vetistä ja se lähti sekoittumaan juustomassaan, niin teinpäs sitten niin että muutamalla harkitulla nuolijan vedolla tein kakusta ikäänkuin marmorikuvioidun. ;)

Ricottajuusto oli minulle uusi tuttavuus, ja maku ja koostumus siinä on mielestäni sen verran omanlaisensa, etten suosittele korvaamaan sitä esim. Philadelphialla tai muulla tuorejuustolla.

***

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
125 g voita tai margariinia
2 kpl munia

Kirsikkatäyte:
300 g kirsikoita tuoreena, pakasteena tai säilöttynä
2 rkl kirsikkaviiniä tai -likööriä
0,5 dl sokeria
1 rkl Maizenaa

Ricottajuustomassa:
400 g ricottajuustoa
2 kpl munia
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään sekä raasta joukkoon pestyn sitruunan kuorta. Lisää joukkoon rasva ja nypi taikina, ja lisää joukkoon kananmunat ja vaivaa massa tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo muovipussiin tai kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteet.

Kirsikkatäytteeseen perkaa tuoreet kirsikat, tai jos käytät pakastettuja anna niiden sulaa ja valuta ylimääräinen neste pois, samoin valuta ylimääräinen neste jos käytät säilöttyjä kirsikoita. Hienonna kirsikat veitsellä pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki ainesosat.

Ricottajuustomassa valmistuu sekoittamalla ainekset keskenään.

Voitele ja korppujauhota 24-28 cm piirakkavuoka tai irtopohjavuoka, tämä ei kuitenkaan ole välttämätön käyttäessäsi teflonpinnoittettua tai silikonista vuokaa. Kaulitse taikina pyöreäksi levyksi, vähän isommaksi kuin vuoka, niin että saat muotoiltua piirakalle tarpeeksi korkea reunat.
Kaada kirsikkatäyte taikinan päälle tasaisesti. Lusikoi sitten varovasti päälle ricottajuustomassa ja levitä kirsikoiden päälle, tai sotke lusikalla marmorikuvioiduksi. Paista 175° C uunissa n. 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä ja hyytyä kunnolla, vaikka seuraavaan päivään.

Vinkki: Kirsikkatäytteen tilalla voi käyttää myös kirsikkahilloa, jos kirsikoiden löytäminen varsinkin talviaikaan tuottaa vaikeuksia. Kirsikkahilloa löytyy edullisesti ainakin Lidlistä.

7. elokuuta 2012

SLY20: Elokuun paketti!


Viikkoni alkoi mukavasti kun postiluukusta tuli lappunen että Postissa olisi paketti noudettavissa. Lähdin sitä noutamaan ja samalla tekemään pienen asiointikierroksen, ja täytyy myöntää että olin jo metroa odotellessa nakertamassa pakettia auki, malttamaton kun olen. Ja voi elämän kevät mitä kaikkea mukavaa sieltä paljastui! SLY-parini on selvästikin lukenut infolomakkeesta mieltymykseni ja voisin sanoa että myös ajatukseni. ;)

Pakettini sisälsi:
- iso tölkki säilöttyjä hapankirsikoita
- pakastusrasioita
- vaniljatanko
- kaakaotomusokeria
- pussi kurpitsansiemeniä
- kissalle 10-pack herkkutikkuja
- kirsikkapuun siemen joka laitettu multaan
- reseptejä, sekä Dr. Oetkerin reseptivihkonen
- kortti sekä kirje

Parini on kyllä aivan ihanan paketin osannut koota, olen erittäin kiitollinen tästä. ♥
Säilötyt kirsikat ovat pelastus talvella, kun tuoreita ei ole saatavilla, näitä voi käyttää leivonnassa tuoreiden sijaan, ja pääsee talvisinkin nauttimaan kirsikkaherkuista. Pakastusrasiat tulevat tarpeeseen, vadelmat ovat vielä keräämättä. Vaniljatangolla voisin tehdä itse vaniljasokeria, sen suurkuluttaja kun olen. Kaakaotomusokeria en olekkaan aikaisemmin kokeillut, tästä voisin kehitellä jotain koristusta tai kuorrutusta. Kurpitsansiemeniä voisin kokeilla sämpylöiden päälle, tai salaattien joukkoon kuten SLYni ehdotti. Kissani Sirius meni aivan pähkinöiksi, kun paketista paljastui näitä herkkutikkuja, ja vielä hänen lempparimakuaan.

Ei, se ei ole Ilmestyskirjan Peto, se on kissani Sirius Mortus,
ja hän tekee tikusta selvää alta aikayksikön.

Ja miten ihana ajatus tämä kirsikkapuun siemen! Toivotaan, että siitä joku päivä kasvaisi minulle oma kirsikkapuu. Tässä etsinkin vinkkejä sen kasvattamiseen, katsotaan laitanko sen talvehtimaan ulos (ns. kylmettäminen) ja keväällä sitten se lähtisi kasvamaan, vai lähdenkö sitä idättämään suoraan tästä.

Mukana oli myös reseptejä, joista kolme oli kirsikka-aiheisia. Yksi näistä oli Schwarzwaldin kakku, jonka tunnen mutten ole vielä tullut tehneeksi. Toinen oli ricottajuusto-kirsikkapiiras, hieman juustokakkutyyppiseltä vaikuttava, ja tätä aion kokeilla pian. Kolmas ohje oli kääretorttumaisen, marsipaanipäällysteisen leivonnaisen ohje, jossa kääretorttulevyyn ripotellaan kirsikan paloja ennen paistoa. Tämä olikin hyvä idea jota voisi hyödyntää muidenkin marjojen ja hedelmien kanssa. Neljäs ohje oli yrttisten vihannesämpylöiden ohje, jota kokeillaan kun seuraavan kerran sämpylöitä teemme.

Kiitos kaunis Salaiselle Leivontaystävälleni!

6. elokuuta 2012

SLY20: Cake Craft & Decoration -lehti


Olen mukana Salainen LeivontaYstävä  eli SLY -ringissä kierroksella 20, joka alkoi nyt elokuun alussa ja kestää lokakuun loppuun. Tämä on ensimmäinen muttei varmastikaan viimeinen kertani tässä, sen verta hauska idea on tämä pakettien lähettäminen ja saaminen leipojakaverien kanssa.

Minulle tupsahti jo heinäkuun loppumetreillä iso kirje postiluukusta, ja tämä kuori sisälsi englantilaisen Cake Craft & Decoration -lehden luettavakseni ja vapaaseen käyttöön elokuun ajaksi. Lehti lähtee sitten syyskuussa omalle parilleni luettavaksi, ja näitä lehtiä kiertää siis tässä leipureiden ringissä.
Lehdestä löytyi paljon koristeluideoita erityisesti sokerimassaa ja marsipaania käyttäen, sekä tekniikkaohjeita ja kaavoja koristeiden osiin. Kuvia oli paljon, ja näissä toinen toistaan upeampia luomuksia. Nappasin muutaman kuvan inspiraatioksi, ja nämä olivat minun makuuni.

Nämä kuppikakut ovat vaan jotenkin niin söpöjä!

Tässä espanjalais-/mustalaishenkisessä kakussa on värit kohdillaan, 
ja nuo viuhkamaiset koristeet (luultavimmin Candy Meltsiä tai pikeeriä)
ovat mielettömän hienot.

Tämä kakku oli myös todella kaunis, 
ja takuulla vaatinut hurjan määrän työtunteja.