11. elokuuta 2012

Laittoman hyvä omenapiirakka


Tälläkin piirakalla on tarinansa.
Kaikki alkoi joskus taannoin, kun yhden työni kautta pääsin syömään aivan taivaallista omenapiirakkaa. Pääsin syömään toisen ja kolmannenkin kerran, ja yritin udella ohjetta ja sen mehevän koostumuksen salaisuutta. Kukaan ei oikein osannut sanoa mitään ja kun piirakka kuulemma tuli leipomosta niin reseptiäkään ei löytyny. Toki voi olla että resepti on salainen eikä sitä haluttu kertoa. ;)
No, aina tätä piirakkaa mutustaessani yritin keskittyä miettimään ja maistelemaan, mikä siitä tekee niin erikoisen. Siinä oli paksu ja mehevä pohja, paljon omenapaloja sekä vaihtelevasti päärynää tai persikkaa, vanilja maistui selvästi, ja jotain röpelöpintaista oli siinä omenoiden päällä.
Sitten herkullisia leivontablogeja selatessani eksyin Vaniljataivas -blogiin, ja siinähän sitä oli etusivulla hyvin paljon tätä muistuttavan näköinen omenapiirakka. Tätä tietysti piti kokeilla hieman sooloillen, ja bang, siinä se oli.
Tämä omenapiirakka on mielestäni maailman parasta, eikä todellakaan mitään kuivaa ja mitäänsanomatonta, enkä välttämättä halua enää syödä muunlaisia omenapiirakoita. Tämä nimettiin Laittoman hyväksi omenapiirakaksi,  koska tämä adjektiivi kun on pahasti tarttunut kaveriltani ja sopii kyllä kuvaamaan tätä sangen hyvin. ;)

Alkuperäinen ohje on siis Vaniljataivas -blogista, hieman olen reseptiä muutellut.

***

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl sulaa margariinia

Päälle:
2 keskikokoista omenaa
200 g säilykepäärynöitä tai persikapuolikkaita mehussa

Muruseos:
50 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Kostuttamiseen:
säilykepäärynöiden/persikoiden mehua

Piirakataikina valmistuu yksinkertaisesti; sekoita ainekset keskenään taikinaksi. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, tästä ohjeesta valmistuu yksi pyöreää piirakkavuoallista vastaava määrä, tuplaamalla saat pellillisen.
Kuori omenat ja pilko pienehköiksi kuutioiksi, kuutioi samoin päärynät tai persikat. Ripottele sekaisin pohjan päälle, paina kämmenillä hieman taikinan sisälle. Muruseoksen aineksen nypitään keskenään tasaisesti sekaisin, ja ripotellaan piirakan päälle. Paista 175°C asteessa keskitasolla n. 40-45 minuuttia.
Halutessasi supermehevän piirakan, valele hieman päärynoiden/persikoiden lientä piirakan päälle heti paiston jälkeen, ja anna imeytyä piirakkaan. Omasta mielestäni tämä on parhaimmillaan jääkaappikylmänä seuraavana päivänä, jos sitä vaan sinne asti riittää.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä ja näyttää ihanan mehevältä!:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta, tämä oli mahtava! En taida minäkään enää muunlaisia omppupiiraita tehdä ;) Täyteeseen laitoin maidon tilalta 200g kermaviiliä, nom.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset hyvästä ohjeesta! Kokeiltua tuli kera päärynän.
    Mukavan erilainen ohje. Linkitin myös omaa blogiini, jos ei haittaa?! Laitoin tietenkin sinun blogisi reseptin lähteeksi!
    Mukavaa syksyn jatkoa!!

    VastaaPoista
  4. WOU!!! Niin osuva tuo kommentti: "En taida minäkään enää muunlaisia omppupiiraita tehdä". En vaan pysty kuvittelemaan, että omenapiirakka voisi olla enää parempaa. Monia reseptejä olen kokeillut! Kiitos mahtavasta reseptistä, hurraahuudot koko perheeltä, joille tätä syötin. Lisukkeena käytin persikkaa (en kostuttanut, sillä tykkään hiukan rapsakammasta) ja maidon sijaan kokeilin kermaviiliä.NAM!! ;)))

    VastaaPoista