Kakkupohjat

Tässä käyttämieni kakkupohjien ohjeet. On olemassa myös tämä klassinen ja paljon käytetty "munia, sokeria ja jauhoja yhtä paljon" -menetelmä, mutta en tiedä miksi en siitä ole innostunut yhtä paljon, kuin näistä muista ohjeista joista tulee ihanan ilmavia kakkupohjia. Myös leivinjauheen käyttö munasokerivaahtopohjissa jakaa mielipiteitä. Minun kakuissani on yleensä paksut kerrokset täytettä ja ohuehkot pohjasiivut, ja nämä olen todennut toimiviksi ohjeiksi.

Otathan huomioon että uuneissa on eroja, joten lämpötilat ja paistoajat voivat vaihdella.

***

Kääretorttupohja:
4 munaa (M)
1,5 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja sihtaa varovasti munasokerivaahtoon. Levita uuninpellille jossa leivinpaperi, ja paista 200° C asteessa n. 8 minuuttia. Kumoa heti leivinpaperille johon ripoteltu sokeria, ja poista pohjapaperi varovasti.

***

Suklaakääretorttupohja:

4 munaa (M)
1,5 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
1 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja sihtaa varovasti munasokerivaahtoon. Levita uuninpellille jossa leivinpaperi, ja paista 200° C asteessa n. 8 minuuttia. Kumoa heti leivinpaperille johon ripoteltu sokeria, ja poista pohjapaperi varovasti.

***

2 munan kakkupohja pieneen vuokaan:
2 munaa (M)
0,5 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
0,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa varovasti joukkoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 15 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

3 munan kakkupohja pieneen vuokaan:
3 munaa (M)
1 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoa (Anni Helena)
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa varovasti joukkoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 25 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

4 munan kakkupohja 22-24 cm vuokaan:
4 munaa (M)
1,5 dl sokeria
1,5 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa varovasti joukkoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 35 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

6 munan kakkupohja 24-26 cm vuokaan:
6 munaa (M)
2 dl sokeria
2,5 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa varovasti joukkoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 40 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

8 munan kakkupohja 26-28 cm vuokaan:
8 munaa (M)
3 dl sokeria
3 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa varovasti joukkoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 40 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

Suklainen kakkupohja:

Lisää edellisiin ohjeisiin vajaa 0,5 dl kaakaojauhetta, sekoita kuivien aineiden mukana taikinaan.

***


2 munan suklaakakkupohja 18-20 cm vuokaan:
2 munaa (M)
1 dl sokeria
75g margariinia
85 g taloussuklaata
1,25 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
vajaa 1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata margariini ja paloittele suklaa sulamaan margariinin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sula margariini-suklaa sekä jauhot varovasti munasokerivaahtoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 40 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

***

4 munan suklaakakkupohja 22-24 cm vuokaan:
4 munaa (M)
2 dl sokeria
150g margariinia
170g taloussuklaata
2,5 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata margariini ja paloittele suklaa sulamaan margariinin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sula margariini-suklaa sekä jauhot varovasti munasokerivaahtoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla vajaa tunti, tarkista kypsyys tikulla.

***



6 munan suklaakakkupohja 26-28 cm vuokaan:
6 munaa (M)
3 dl sokeria
225 g margariinia
255 g taloussuklaata
3,75 dl karkeita vehnäjauhoja (Anni Helena)
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata margariini ja paloittele suklaa sulamaan margariinin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sula margariini-suklaa sekä jauhot varovasti munasokerivaahtoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla vajaa tunti, tarkista kypsyys tikulla.

***

Gluteeniton kakkupohja:
Ohjeet soveltuvat sellaisenaan gluteenittomien kakkupohjien valmistukseen, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Suklaakakkupohjia valmistaessa tarkista suklaan gluteenittomuus. Tärkeä huomio: vuokaa ei saa jauhottaa tavallisilla korppujauhoilla, korppujauhoja löytyy myös gluteenittomana, ja niiden tilalla voi käyttää myös esim. pähkinäjauhetta/-rouhetta. Useimpiin vuokiin ei tarvitse edes korppujauhoja, pelkkä voi/margariini tai vuokaspray riittää.
Gluteenittoman kakkupohjan olisi hyvä saada seistä ja vetäytyä yön yli ennen täyttöä, tee pohja siis jo edellisenä päivänä (tämä pätee muihinkin kakkupohjiin). Gluteeniton kakkupohja tarvitsee yleensä hieman vähemmän kostutusta.

1 kommentti:

  1. Pakko kommentoida et oli kyl tosi hyvät ohjeet :) tehny perinteisel taval ja ei oo tullu nii hyviä ku tällä ohjeel.

    VastaaPoista