4. syyskuuta 2012

Browniet


Brownieiden ohjeita netistä tuntuu löytyvän pilvin pimein, mutta vasta nyt löysin hyvän reseptin kirjasta Amerikan herkut (tekijöinä Jill & Joyce Parker) ja sain säädeltyä kohdilleen semmoisen oikeasti hyvän ja omaan mieleeni olevan browniereseptin. Useiden ohjeiden tulokset ovat olleet kitkerän suklaisia, sekä aivan liian kuivia, ja rehellisesti sanottuna niin pahoja että syömättä jäi (ja silloin se on todellakin pahaa).

Brownieita on kahdentyyppisiä ´cakey´ joka on nimensä mukaan kakkumainen ja kuivempi, ja ´fudgy´ joka on kosteampi ja tahmaisempi, ja minun mielestäni se oikeampi versio. Browniessa kuuluu ehdottomasti olla suklaata, ja tarpeeksi, niin että yksikin suupala voi viedä sen makeanhimon.

Kuvassa on sekä suklaabrownieita että valkosuklaabrownieita, ja yhdestä taikinasta tulee tuo määrä, eli 16 pikkupalaa.

***

Suklaabrowniet:
130 g tummaa suklaata (1 Pandan levy)
100 g voita tai margariinia
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,75 dl vehnäjauhoja
(rouhittuja saksanpähkinöitä)

Sulata rasva sekä suklaa yhdessä. Sekoita kulhossa sokeri, vaniljasokeri ja munat, lisää rasva-suklaaseos joukkoon. Sekoita joukkoon jauhot, sekä halutessasi pähkinöitä. Levitä taikina brownie-vuokaan (n. 20 cm x 20 cm) ja paista 175°C asteessa keskitasolla n. 15-20 minuuttia. Kakku on valmista kun se hieman alkaa reunoista irrota, mutta on kuitenkin vielä kostea ja pehmeä. Jäähdytä kakku, ja leikkaa paloiksi. Koristele kermapursotuksilla, kerma täydentää ihanasti suklaan maun.
Pyöreään piirakkavuokaan tarvitaan tupla-annos, uunipellille vähintään nelinkertainen.

Valkosuklaabrownieita saat vaihtamalla tumman suklaan tilalle saman määrän valkosuklaata. Näitä ei kuitenkaan kutsuta blondieiksi, vaikka joskus tämmöiseen nimitykseen törmääkin niiden yhteydessä. Blondie on oikeaoppisesti brownien serkku josta suklaa on jätetty pois ja sokerina on muscovado- tai fariinisokeria, ja maku on toffeinen.

3 kommenttia:

  1. Kivasti kuvasit browniet! Reseptiäsi testaan ihan lähipäivinä.

    Omiin leipomuksiinsa sunnuntaileipuri ei ole aina ollut myöskään tyytyväinen, vaikka on mukamasten käyttänyt maailman parhaiksi todettuja reseptejä. Suklaalla ja suklaalla on eronsa - joku on kitkerää, toinen mautonta tai äkkimakeaa....ja se vaikuttaa makuun.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköisiä. Minulla itsellä on yksi hyvä brownie resepti jota käytän usein, mutta aina voi kokeilla uutta, varsinkin kun näin paljon olet nähnyt vaivaa täydellisen reseptin löytämiseksi. Laitan tämän reseptin omalle to-do-listalle :)

    VastaaPoista
  3. Ovatpa herkullisen näköisiä:)

    VastaaPoista