25. lokakuuta 2012

Honkapyölin mamman piimäkakku


Tämän kakkuohjeen on laatinut isäni, ja tätä ohjetta hiotessa on käyty läpi useita reseptikokeiluja sekä koeleivontoja täydellisen koostumuksen sekä mausteiden määrän kohdilleensovittamiseksi.
Isäni sai taannoin jostain kimmokkeen piimäkakun leipomiselle, ja alkoi muistella oman isoäitinsä eli mammansa tekemää piimäkakkua, jota oli kuulemma usein tarjolla. Jollain tusinareseptillä isä sitten oli piimäkakkua tehnyt, ja lopputulos oli kuulemma ollut mitäänsanomatonta. Siitä sitten alkoi tämä Honkapyölin mamman kakkua jäljittelevän reseptin työstäminen. Kakkua ovat maistelleet Lydian lapsenlapset eli isäni veljineen, ja todenneet sen olevan aivan kuin iso-iso-mammani kakku oli.
Kakkua on nykyään usein tarjolla isäni toimesta myös vanhempieni luona. Isäni toisinaan lisää kakkuun myös itsekuivatettuja appelsiininkuoria hienonnettuna, näin teki myös Lydia-mamma. Kakku säilyy pitkään ja on parhaimmillaan 4.-5. päivänä leipomisesta.

***

Reseptissä huomioitavaa: Honkapyölin mamman lusikat olivat hyvin syviä ja kuperia, ja mausteita kun lusikalla mitattiin niin ne olivat melkoisen kukkuraisia lusikallisia. Siksi tässä ohjeessa kannattaa itsekin etsiä lusikkalaatikosta semmoinen vanhanmallinen syvempi kahvilusikka, ja sillä sitten mitata reiluja kukkurallisia lusikallisia. Jos et tämmöistä syvempää lusikkaa löydä, niin kauho vain reilusti niitä mausteita purkista. Mausteita tässä kakussa saa ja täytyykin olla reilusti.

6 dl Anni Helenaa
1,5 tl soodaa
1,6 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa
1,5 tl pomeranssinkuorta
(ripaus muskottia)
1,5 tl kardemummaa
2 dl siirappia
3 dl piimää
200g sulatettua voita
2 dl rusinoita

Ohje on niinkin helppo, että ensin sekoitetaan kaikki kuivat aineet ja rusinat keskenään, ja sitten joukkoon lisätään siirappi, piimä ja sulatettu voi. Sitten vain sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi, ja kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista kakkua ala-keskitasolla aluksi 25 minuttia 200°C asteessa, ja laske lämpötila sitten 175°C asteeseen ja paista toiset 25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakun paistopinta alkaa tummua ja kuivumaan liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle. Anna kakun vetäytyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

Rusinoita ei tarvitse pilkkoa, mutta kannattaa erotella toisistaan mikäli ovat tahmaantuneet toisiinsa kiinni. Monet ns. halpamerkkien rusinat ovat toisistaan irtonaista tavaraa, mutta Sun Maidin rusinat ovat semmoisia kostean tahmeita ja yhdessä möykyssä siinä pussissa.

Olen toisinaan tehnyt tämän kakun myös vegaanisesti. Tällöin voi korvataan Sunnuntain Laktoosittomalla leivontamargariinilla, ja piimän tilalle olen laittanut soijamaidolla notkistettua maustamatonta soijajogurttia. Ohje on itsessään kananmunaton. Toimii oikein hyvin myös näin, maistuu ihan normaalilta piimäkakulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti