12. helmikuuta 2013

Koulussa: 3. jakson yhteenveto (1. lukuvuosi)

Kolmas jaksomme jakautui kahteen osioon, 4 ov työssäoppimista sekä 4 ov elintarvikeprosessien osaamista, yhteensä siis 8 ov (ov=opintoviikkoa). Aluksi olimme joulukuun alusta alkaen työssäoppimispaikoissamme, välissä pidimme kahden viikon joululoman, ja loppiaisen jälkeen olimme vielä viikon työssäoppimassa ennenkuin palasimme kouluun.

Minä suoritin oman työssäoppiseni siis  
Cafe Esplanadin omassa leipomossa. Viihdyin hurjan hyvin, ja oli ihanaa kun sai tehdä niin monenlaista. Sain tehdä oikeastaan kaikkea mitä muutkin siellä työskentelevät, tosin klo 4 aamulla tuleva leipuri teki pulla- ja leipätaikinat ja hoiti niiden valmistamisen ja muotoilun
(eli ylöslyönnin) kylmiöön valmiiksi, ja sieltä haimme niitä nostatukseen ja voitelimme ja päällystimme. Samaa kakkua ei välttämättä aina tehnyt alusta loppuun sama henkilö, koska esim. hyydykekakuissa oli monta vaihetta ja välissä saattoi joutua odottamaan, ja koristelutkin tehtiin vasta ennen esillepanoa.

Tekemiäni töitä:
- mustikkapiirakkaa
- porkkanakakkua
- hyydykekakkuja
- sitruunamarenkipiirakkaa
- suklaakahvikakkuja
- muffinsseja
- croissantteja
- cookieseja
- joulutorttuja
- joulupipareita
- Runebergin torttuja
- korvapuustien voitelua ja viinereiden täyttöä
- paistamista
- koristelua ja esillepanoa
- siivoamista tietysti myös

Kaikenkaikkiaan ensimmäinen työssäoppimisjaksoni meni hyvin, ei tullut poissaoloja eikä myöhästymisiäkään. Näytönkin suoritin, ja se tarkoitti että päivän ajan valmistin itsenäisesti tuotteita joita olin jo aiemminkin siellä tehnyt. Tein mustikkapiirakoita, suklaakahvikakkuja, sekä croissantteja. Tästä jaksosta ja näytöstä tuli sekä työpaikan että opettajan puolelta hieno rivi K3 -arvosanoja, eli kiitettäviä (meillä arvosteluasteikko on nykyisin 1-3). Olin aika iloinen ja ylpeä itsestäni. :)
Arvostelussa sanottiin, että minulla on hyvä ote taikinaan, olen tarkka ja täsmällinen, tulen hyvin toimeen muiden kanssa ja osaan huomioida muut, ja olen ihanan kiinnostunut alasta ja kaikesta siihen liittyvästä, että minulla on selkeä halu alalle.

Erityisesti jäin kaipaamaan radiota (jota koulussamme ei saa olla), ja sitä rentoa ilmapiiriä, ja kun jokainen keskittyy omaan työhönsä ja on siitä vastuussa.
Kahvilan puolella oli myös semmoinen mehukone, jonne laitettiin appelsiineja semmoiseen kouruun, ja sieltä ne pyörivät kuin lottopallot sinne puristimeen, ja hetkessä oli lasi täynnä jotain maailman ihaninta appelsiinimehua. Huvitusta muissa tuntui herättävän myös lounasannokseni, joka koostui päivittäin pääosin vesimelonista. Ehtymätön vesimelonivarasto olisi mukava omassakin jääkaapissa. ;)


***

Koulussa opinnot jatkuivat elintarvikeprosessiosaamisen töillä. Tämä tarkoitti 4:n viikon jaksoa, jossa valmistimme erilaisia ruokia ja perehdyimme niiden raaka-aineisiin ja käsittelyyn. Jaksolla käsittelimme paljon lihaa, kanaa ja kalaa, sekä opiskelimme lihan teoriaa kuten ruhon osia sekä niille sopivia käyttökohteita. Tämä on onneksi niitä harvoja kertoja, kun opinnoissamme olemme lihan kanssa näin paljon tekemisissä. Yleensä leipuri-kondiittori käyttää lihatuotteita lähinnä valmistaessaan esim. voileipäkakkuja tai suolaisia piirakoita, ja tällöinkin liharaaka-aine on valmiiksi kypsää ja esim. kinkkusuikaleita tai leikkeleitä.

Minä nyt en arvatenkaan ollut aiheesta kovin innostunut, enkä mielelläni käsitellyt lihaa tai kalaa edes hanskat kädessä. Maistamaan en suostunut eikä siihen onneksi kukaan pakottanut, ja sain aina jonkun luokkatoverin maistamaan puolestani. Olen tosiaan ollut nyt liki 7 vuotta kasvissyöjä (lakto-ovo-vegetaristinen, välillä ihan vegaanikin) enkä sinä aikana ole myöskään käsitellyt lihaa tai kalaa, joten on melko lailla unohtuneet ne taidot.
Minulle oli sangen kova paikka myös vierailumme eräässä helsinkiläisessä lihaleikkaamossa ja - jalostamossa. Se kloorin, veren, savun ja kuoleman haju oli kamalaa, enkä pystynyt olemaan koko kierrosta mukana nähdessäni puolikkaita eläinten ruhoja roikkumassa sieltä kiskolta. Muutenkin koko paikka oli hyvin ahdistava. Ei kiitos tällaisia retkiä enää.

Käsittelemämme aiheet:
- lihan teoriaa (ruhon osat ja niiden käyttö)
- kalan teoriaa (eri lajit ja niiden käyttö)
- maitotuotteet
- marjat, hedelmät ja kasvikset
- elintarvikkeiden lisäaineet
- pakkausmerkinnät
- 4 h ensiapua

Valmistimme seuraavia tuotteita ryhmissä:

Kala- ja lihatuotteiden valmistus:
- stroganoff
- lihakeitto
- jauheliha-kaalilaatikko
- mausteinen broilerkastike
- silakkapihvit
- kalapihvit
- italiansalaatti

 Juustot:
- piimäjuusto
- juoksutinjuusto

Kasvisruoat:
- porkkanasosekeitto
- kukkakaalisosekeitto
- porkkanapihvit

Jälkiruoat:
- vispipuuro
- marjatalkkunahyve
- ruusunmarjakiisseli

Hillot, marmeladit:
- erimakuisia marmeladeja
- erimakuisia hilloja (ja minä tietysti tein kirsikkahilloa)

Jaksolla tuli sairasteltua melko paljon, ja jouduinkin olemaan harmillisen paljon poissa. Liikkeellä oli kaikenmaailman flunssat ja influenssat, vatsataudeista puhumattakaan, ja nämä aiheuttivat välillä suurtakin katoa luokastamme ja koulusta ylipäänsä. Pystyin kuitenkin korvaamaan poissaolot ja opinnot jatkuvat sillä hyvällä mallillaan kuten tähänkin asti. Neljännessä jaksossa on luvassa mm. kokeellista leivontaa. Viides eli ensimmäisen vuoden viimeinen jakso on vielä auki, olenko työssäoppimassa vai jonkun toisen ryhmän mukana koulussa, kun muu ryhmämme suorittaa ns. yhteisiä aineita (äidinkieltä, matematiikkaa, englantia, ruotsia ym.) joista minulla on jo suoritukset aiemmilta opiskeluilta. Se selvinnee kuitenkin varmasti pian. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti