12. elokuuta 2013

Schwarzwaldin kakku


SLY24 -kierroksen ensimmäisessä paketissa sain ohjeen tähän kakkuun, joka onkin pitkään kummitellut siellä TO DO -listalla. Kakussa on nimittäin kirsikoita (), ja ne sopivat erittäin hyvin yhteen suklaan kanssa joten kakun on pakko olla hyvää. Tätä tuli sitten kokeiltua viikonloppuna, ja ohje osoittautui oikein hyväksi.

En ole varma olenko tätä kakkua koskaan aiemmin syönyt, saattoi kyllä olla juuri tätä mitä Espanjassa kerran söin, ja ihmettelen jos en olisi tähän Tallinnan kahviloissakaan törmännyt. Ihastuin tähän kuitenkin suuresti, koska, no tietysti ne kirsikat, mutta myös koska kakku oli mehevä eikä liian raskas suklaapohjastaan huolimatta (kuten esimerkiksi Sacher). Lisäksi kuorrute oli erinomaista ja parempaa kuin pelkkä kermavaahto.

Ja kuten aiemmin kirjoitinkin, Schwarzwaldin kakku tunnetaan Amerikan puolella nimellä Black Forest cake, ja tämä saattaa johtua ainakin osittain siitä, että oikeaoppisesti Schwarzwaldin kakussa kuuluisi olla Kirschwasseria kostutuksessa, ja Amerikassa kostutuksessa ei yleensä käytetä alkoholia. Nimi voi olla myös muuten vain käännetty englanniksi.
Ruotsalainen Black Forest Cake onkin sitten ihan eri juttu eikä sillä ole mitään tekemistä tämän saksalaista alkuperää olevan kakun kanssa.


* * *

Kakkupohja:
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 kpl kananmunia
4 dl karkeita vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kevytmaitoa

Kostutus:
1,5 dl kirsikka- tai marjamehua *

Täyte ja kuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
500 g kirsikoita (tuoreita tai säilöttyjä)
2 dl kirsikkahilloa

Koristeluun:
suklaata vuoltuna
10-12 tuoretta tai varrellista cocktail-kirsikkaa
kermavaahtoa kirsikoiden alle pursotettuna

Laita uuni kuumenemaan 175° asteeseen. Voitele ja korppujauhota (teflonvuoka ei tätä tarvitse) pyöreä, halkaisijaltaan n. 22 cm vuoka (itse käytin 20 cm vuokaa ja mahtui juuri ja juuri, myös 24 cm vuoka sopii). Vatkaa rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen kokoajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Kumoa taikina vuokaan ja paista n. 50 minuuttia uunin alatasolla, kunnes kakku on kypsä eikä testitikkuun jää taikinaa. Jäähdytä kakkupohja täysin ja leikkaa sitten kolmeen osaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen ranskankerma ja sokerit. Poista kirsikoista kivet (säilykekirsikoita käytettäessä tarkista ettei niihin ole jäänyt kiven jäämiä) ja paloittele kirsikat. Jätä kirsikoita myös koristeeksi.
Kostuta kakkulevyt mehulla. Kokoa kakku levittämällä kerrosten väleihin hilloa, kermatäytettä ja kirsikanpaloja. Levitä kakun pintaan vielä kermaa ja koristele suklaarouheella ja kirsikoilla.


* Itse muunsin ohjetta hieman siten, että kostutusta saa olla reilummin jos tykkää mehevästä kakusta. Ja oikeaoppisesti kakussa kuuluisi olla Kircshwasseria, ja suosittelenkin käyttämään kostutuksessa esimerkiksi kirsikkalikööriä (löytyy Virosta, Alkosta ei löydy makeaa kirsikkalikööriä) tai arrakkipunssia paremman puutteessa. Likööri tuo hienosti kakun maut esiin.

Samoin jos haluaa reilut kerrokset täytettä ja kuorrutetta niin suosittelen tekemään hieman suuremman satsin niin riittää paremmin. Myös kirsikkahillon määrää lisäsin reseptiin.

7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen! :)

    t. SLY24 emo

    VastaaPoista
  2. Oi, sinun kakusta tuli todella upea! Koristelusi on aidon oloinen ja kaunis !
    Minä hieman kuljin matalien kynnysten kautta, kun tiesin syöväni kakun yksin.

    Kirschwasserin puuttuminen ei haittaa, mutta tietenkin saksankielisillä alueilla sen käyttö on vakiintunut tapa, niin kotileipureilla, kuin ammattilaisillakin Ü !
    "Black Forest Cake" on suora käännös, jota USA, CA ja UK käyttävät.

    Terkuin nami-hiiri

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että kokeilit reseptiä :) Todella upean näköinen ja uskon,että oli myös hywää!

    Sly:si

    VastaaPoista
  4. Upea kakku ja varmasti hyvää =)

    VastaaPoista
  5. Upean näköinen kakku!!! :) Pakko kokeilla itsekkin!!

    VastaaPoista
  6. Oih, tätä herkkua kyllä kaipaisin nyt minäkin, kun joudun pakosta makoilemaan petipotilaana selkäkipujen vuoksi!

    VastaaPoista
  7. Ihanan herkullisen näköinen!!!

    VastaaPoista