10. tammikuuta 2014

Amerikkalainen Pumpkin pie


Pumpkin pie eli suomalaisittain kurpitsapiirakka on se(kin) roikkunut jo pitkään siellä to do -listalla. Maku -lehden numerossa 5/2013 oli USA -extra, ja siinä esiteltiin myös Helsingistä löytyvän amerikkalaisia ja brittiläisiä tuotteita myyvää Behnford's -liikettä ja tuotteita, ja joukossa oli muutama resepti niiden hyödyntämiseen. Itse olen vieraillut useastikin kyseisessä liikkeessä etsimässä maailman erikoisuuksia kokeiltavaksi, ja ohjeessa tarvittavaa kurpitsasosetta minulla olikin jo kaapissa odottamassa kokeilua.

Kurpitsapiirakkaa maistoin tämän myötä siis elämäni ensimmäistä kertaa, ja se maistui hämmentävästi piparitaikinalle. Se sopii siis makunsa puolesta hyvin syksyyn ja talveen. Pohjataikinan ohje oli muuten erityisen hyvä, se kesti täytteen kosteuden ja leikkautui murenematta.

Behnford'silla kannattaa vierailla jos Helsinkiin päin eksyy, ja kauempaa asuvia palvelee myös nettikauppa. Liike sijaitsee nykyisin osoitteessa Keskuskatu 6, aivan Rautatieaseman läheisyydessä.


* * *

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g voita
1 keltuainen

Kurpitsatäyte:
2 kananmunaa
1 prk = 425 g kurpitsasosetta (Libby's)
1 prk = 400 g kondensoitua maitoa
(2 rkl sokeria)
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl neilikkaa
0,5 tl suolaa

Valmista ensin pohja nyppimällä rasva, vehnäjauhot ja sokeri ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina halkaisijaltaan n. 20 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Tämän kokoisessa vuoassa piirakasta tulee täytteen osalta paksumpi. Laita piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon kurpitsasose ja mausteet, ja kondensoitu maito vähitellen. Kaada seos piirakkapohjan päälle, ja paista uunin ala-keskitasolla ensin 200°C asteessa 15 minuuttia, ja laske lämpö 175°C asteeseen ja jatka 40-50 minuuttia. Piirakka on valmis kun täyte on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Pintaan saattaa tulla halkeama kypsymisen aikana, mutta täyte yleensä jäähtyessään laskee ja tiivistyy vielä.

Piirakan voi tarjoilla esimerkiksi kanelilla tai kardemummalla maustetun kermavaahdon kanssa.

Alkuperäisessä, kurpitsasosepurkin kyljestä löytyvässä ohjeessa täytteeseen tuli vielä reilusti sokeriakin, mutta tämä oli kyllä aivan tarpeeksi makeaa ilman sokeria. Sokerin puuttuminen ei vaikuta piirakan ulkonäköön tai hyytymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti