13. lokakuuta 2011

Pekaanipähkinäpiirakka




Innostus, tai oikeastaan pakkomielle tehdä ja päästä maistamaan tätä Amerikkalaista klassikkoherkkua, syntyi katsellessa True Blood -sarjaa, kun siinä Sookie mutusti kyseistä piirakkaa lusikalla suoraan astiasta isoäitinsä hautajaisten jälkeen.
Lainasin kasan leivontakirjoja kirjastosta löytääkseni tämän piirakan punaisen langan, ja ohjeita yhdistelemällä loin tämän oman versioni. Käytin itse näitä määriä halkaisijaltaan 29cm mutta suht matalaan piirakkavuokaan, mutta pienempäänkin tämän voi hyvin laittaa jos reunoissa on hieman korkeutta, täyte nimittäin on melkoisen runsas ja tuppaa paiston aikana nousta ja kuplia. Myös irtopohjavuokaan tämän voi valmistaa jos haluaa tarjoilla piirakan muualta kuin suoraan piirakkavuoasta.


Pohja:
180g vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
100g margariinia tai voita
1-2 rkl vettä

Täyte:
125g muscovadosokeria
100g margariinia tai voita
3 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1,5 dl siirappia
1 rkl tummaa rommia tai Bourbon-viskiä
0,5 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
n. 150g pekaanipähkinöitä murskattuna

Päälle:
kokonaisia pekaanipähkinöitä n. 150g


Aloita erottelemalla pekaanipähkinöistä ehjät ja parhaimmat yksilöt piirakan päälle tuleviksi. Jos haluat varmistaa pähkinöiden riittävyyden vuokasi kokoon, lado ne kertaalleen väljästi 4-5 kehäksi tai muuksi haluamaksesi kuvioksi vuoan pohjalle. Murskaa loput täytettä varten.
Valmista pohjataikina sekoittamalla ensin vehnäjauhojen joukkoon sokeri ja suola, nypi joukkoon rasva ja lisää lopuksi vettä niin että taikinasta muodostuu hyvä tasainen pallo. Siirrä taikina jääkaappiin noin tunniksi. Kauli taikina joko pöydällä pyöreäksi levyksi jonka siirrät vuokaan, tai oikaise kuten minäkin ja painele taikina sormin vuoan pohjalle, muista jättää myös kunnon reunukset piirakalle. Paista pohjaa 200°C n. 15 minuuttia.
Tällä välin tee täyte. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi, lisää joukkoon munat yksitellen. Lisää loput ainekset ja sekoita yhteen. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja laita takaisin uuniin, ja laske lämpötila 180°C, paista n. 15-20 minuuttia kunnes täyte alkaa hyytymään. Ota piirakka taas hetkeksi pois uunista ja lado kokonaiset pekaanipähkinät täytteen päälle kevyesti painaen. Jatka paistamista vielä 30-40 minuuttia.
Tarjoile piirakka joko haaleana tai kylmänä joko sellaisenaan, vaniljajäätelön tai kermavaahdon (jossa vaikka ripaus kanelia).

Maidottoman ja laktoosittoman version saat helposti korvaamalla vain ohjeen margariinit laktoosittomalla leivontamargariinilla joka on myös maidotonta. Huomaathan myös valita maidottoman/laktoosittoman jäätelön tai kerman piirakan seuraksi.

Lopuksi vielä Sookien kommentit asiaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti