9. heinäkuuta 2012

Amerikkalainen kirsikkapiirakka


Minun rakkauteni kohde on kirsikat kaikissa mahdollisissa muodoissa, ja on harmi että Suomessa kirsikat tuntuvat olevan aivan liian aliarvostettuja. On välillä sangen vaikea löytää esim. kirsikkahilloa (joka onneksi palasi Lidlin valikoimiin) tai kirsikoita säilöttynä tai pakastettuna. Näitä ja kaikenmaailman kirsikkaherkkuja löytyy useimmiten venäläisiä ja virolaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Mutta kirsikkapiirakat, niihin minulla on useampi ohje ja tässä nyt sitten yksi ja tämmöinen perinteinen amerikkalainen ristikkokantinen kirsikkapiirakka, jonka täytteessä on käytetty tuoreita kirsikoita.
Kirsikkapiirakkahan oli sangen keskeisessä roolissa myös tv-sarjassa Twin Peaks, jossa taivaallisen makuista kirsikkapiirakkaa kutsuttiin "a cherrypie that'll kill you", ja sitähän nautittiin Double R -dinerissa "damn fine cup of coffee" kanssa.

***

Pohjataikina:
5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 rkl sokeria
175 g margariinia
1 dl vettä

Täyte:
1 litra perattuja kirsikoita (n. 1 kg)
2 dl sokeria
3 rkl Maizena -maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
loraus sitruunamehua
3 tippaa karvasmanteliaromia
(loraus kirsikkalikööriä)

Huuhtele ja perkaa kirsikat, eli puolita ja poista kivi sisältä ja tarkista ettei joukossa ole huonoja yksilöitä tai esim. lintujen nokkimia. Sekoita kulhossa sokeri, Maizena, vaniljasokeri, sitruunamehu sekä karvasmanteliaromi ja mahdollinen likööri, ja lisää tähän kirsikat ja anna maustua sen aikaa kun valmistat pohjataikinan ja annat sen levätä kylmässä.
Pohjataikina valmistetaan sekoittamalla keskenään jauhot, suola ja sokeri, ja nyppimällä rasva näiden joukkoon. Lisää joukkoon vesi ja kun taikina on tasainen massa, laita se muovipussissa jääkaappiin lepäämään toviksi. Taikinasta kaulitaan ensin vuoan pohjaan ja reunoille yltävä piirakkapohja, ja lopusta taikinasta joko toinen pyöreä levy kanneksi, tai sitten siitä leikataan n. 1,5cm levyisiä pitkiä  suikaleita ristikkoa varten. Taikinasta riittää hyvin isompaankin piirakkavuokaan (omani oli halkaisijaltaan 29 cm) sekä päälle tulevan ristikon tekemiseen tai vaihtoehtoisesti umpinaiseen kanteen.Taikina riittää hyvin isompaankin piirakkavuokaan (omani oli halkaisijaltaan 29 cm).
Eli vuoan pohjalle taikina, ja siihen päälle sitten täyte, ja sitten päälle joko ristikko tai umpinainen kansi (kannattaa kuitenkin vaikka haarukalla tai jollain piikillä jokunen reikä siihen tehdä). Uuniin 225°C asteeseen ensin 15 minutttia ja laske lämpö 175°C asteeseen ja paista vielä n. 40 minuuttia.

Suosittelen laittamaan vuoan alle leivinpaperin suojaksi, tämä nimittäin saattaa helposti kiehua yli syvemmästäkin vuoasta. Tämä keino ei välttämättä estä tätä ja edessä voi silti olla uuninpuhdistusperaatio, minun piirakkani nimittäin ruikki täytelientä myös uunin seinille kuin suihkulähde, hupsistakeikkaa. :D

1 kommentti:

  1. Ihanan näköinen piirakka! Blogissani on myös tunnustus sinulle :)

    VastaaPoista