4. heinäkuuta 2012

Kristallipullat



Kristallipulliin tutustuin jokunen vuosi sitten, kun olin lähdössä juhannukseksi vanhempieni luo, ja kiireellä hain jotain matkaevästä bussimatkalle. Kaupassa sattui silloin olemaan jonkun pienleipomon edustaja maistattamassa ja myymässä tuotteita, ja kristallipullat näytti sen verta houkuttelevilta että semmoisen halusin. No, sainpas niitä vielä kaksi yhden hinnalla kun myyntipöydät oli saatava tyhjäksi. Voi elämän kevät miten hyviä ne olivat, ihanan pehmeitä ja vaniljaisia.
En törmännyt kristallipulliin muutamaan vuoteen, kunnes jostain ne muistin ja päätin etsiä ohjeita ja kokeilla itse. Minä tein omani kaurapohjaiseen vaniljakastikkeeseen ja käytin laktoositonta margariinia, joten näistä tuli sitten vegaanisia. Näiden kanssa sitä vaniljaa ei kannata säästellä, jos vain saisin käsiini jostain sitä vaniljajauhetta tai -uutetta niin lisäisin sitä taikinaan.
Näitä kannattaa kokeilla vaikka olisi muuten pullaan kyllästynyt, tosin voiko näin edes käydä, epäilen!


***

Taikina:
500 ml vaniljakastiketta
1 pkt = 50 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Pinnalle paistamisen jälkeen:
50 g margariinia sulatettuna
sokeria
vaniljasokeria


Lämmitä vaniljakastike hiljalleen kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa vehnäjauhoista ja huoneenlämpöinen margariini, ja alusta joukkoon pikkuhiljaa loput vehnäjauhoista. Jätä taikina lepäämään ja kohoamaan liinan alle.
Jaa taikina 18-26 osaan riippuen miten isoja pullia tahdot. Pyörittele palat tangoiksi ja tee tangosta solmu. Anna kohota liinan alla vielä ennen paistoa. Pullia ei voidella ennen paistamista. Paista 200°C asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia niin että pullat saavat kevyesti väriä.
Kun pullat ovat jäähtyneet, voitele ne sulalla margariinilla ja kierittele sokeriseoksessa. Nomskis!

Ohje on sellaisenaan kananmunaton, maidottoman ja samalla tietysti laktoosittoman siitä saa käyttämällä  vaniljakastikkeena kasvipohjaista vaniljakastiketta (AlproSoya, Oatly, GoGreen, Sunnuntai), ja margariiniksi laktoositonta Sunnuntai leivontamargariinia.

3 kommenttia:

  1. ei varmaan laktoosittoman margariinin käyttö tee ohjeesta maidotonta. kyllä sunnuntain laktoositon margariini on ihan maitopohjainen mun tietääkseni.

    VastaaPoista
  2. hups, tarkistin asian, ja oikeessa olet! maidotonhan tuo on :)

    VastaaPoista
  3. Nää oli ihan mielettömän hyviä!!!!
    Suuret kiitokset hyvästä reseptistä!! :)

    VastaaPoista