14. joulukuuta 2011

KasvispiirakkaSuolaiset piirakat ovat oivia tarjottavia niin juhliin kuin ihan arkiseenkin kahvipöytään, ja valmistuvat suhteellisen pienellä vaivalla. Piirakat ovat myös helposti sovellettavissa kaappien sisällön mukaan, ja pelkästään kasviksillakin saa useita variaatioita.

Pohja:
2,5 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100g margariinia
0,5 dl maitoa tai ruokakermaa

Valmista ensin pohja. Sekoita leivinjauhe jauhohin. Nypi rasva ja jauhoseos murumaiseksi, sitten lisää maito/ruokakerma niin taikinasta tulee tasaista. Lisäile vielä hieman jauhoja jos tuntuu jäävän kiinni käsiin. Painele taikina piirakkavuokaan, myös reunoille.

Täytteeksi:
15-20cm pätkä purjosipulia
1 pieni paprika
1 pieni sipuli
parsakaalin nuppuja
100g juustoraastetta

Silppua purjo, ja kuutioi sipuli ja paprika. Keitä parsakaalia sen verran että se on juuri ja juuri kypsää. Laita täytteet pohjataikinan päälle, laita parsakaali pieninä nuppuina, lisää päälle juustoraaste.

Kermamaito:
2,5 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
pippurirouhetta
yrttisekoitusta
paprikajauhetta
suolaa

Vatkaa seos ja kaada piirakan päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa 200° C -asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla jotta se hyytyy.
Ohje on jo itsessään kananmunaton. Maidottoman ja samalla vegaanisen version siitä saa käyttämällä pohjassa ja kermamaidossa soijamaitoa ja soijaruokakermaa, sekä korvaamalla juustoraasteen maidottomalla Cheezly -juuston raasteella, jota tarvitaan tähän piirakkaan noin puolikas kiekko. Myös margariinin tulee tällöin olla maidoton ja/tai laktoositon. Itse olen tehnyt piirakkaa useasti vegaanisena, ja se on onnistunut oikein hyvin, maidottoman juuston hinta vaan on suolainen, mutta en suosittelisi jättämään sitä pois tästä ohjeesta sen toimiessa sitovana ainesosana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti