14. helmikuuta 2013

Maidoton ja vegaaninen vaniljakreemi

Vaniljakreemijauheet, joita olen kaupoista löytänyt, sisältävät kaikki jotain maidon osaa, yleensä maitoproteiinia. Nämä eivät siis sovi vegaaneille eikä maidotonta ruokavalioa noudattaville. Gluteenittomia sekä laktoosittomia vaniljakreemijauheita kuitenkin löytyy, esim. Sallisen purkki on sekä laktoositon että gluteeniton.
Vaniljakreemi on kuitenkin monissa leipomuksissa herkullinen täyte, ja olen koulussa ihastunut tähän monikäyttöiseen tuotteeseen entistä enemmän. Sitten yksi ilta ennen nukkumaan menoa, pohtiessani maailman suuria kysymyksiä, hoksasin jotain. Muistin vegaaniajoilta soijavanukkaat, joista löytyi myös vaniljavanukasta, ja mietin miten se mahtaisi käyttäytyä uunissa, ja saisiko sen jollain aineella jämähtämään.


Tuumasta toimeen. Tein vegaanisesta pullataikinasta (soijamaitoa, Sunnuntain laktoositonta margariiniia, kananmunaton taikina ja voitelu siirappivedellä) pienen kokeilun tässä yhden lauantai-iltani ratoksi. Vaniljakreemiksi käytin Alpro Soyan Vanilja -vanukkaita, joita myydään keltaisessa pahvipakkauksessa, jossa 4x125g pikaria. Näin siinä sitten kävi: Koe 1: Vanilja-soijavanukasta sellaisenaan.
Tulos: Yllätyin, ettei vanukas lähtenyt kuohumaan tai valumaan, vaan säilytti olomuotonsa yllättävän hyvin. Jäähdyttyä jämäköityi. Maku hieman vetinen, haukattaessa hieman valuvaa. Seistessä päälle muodostuu ryppyinen nahka.
 Koe 2: Vanilja-soijavanukkaassa vajaa ruokalusikallinen Maizenaa per purkki.
Tulos: Olomuoto oli uunissa ja uunista ulos ottaessa hyvä, jäähtyneenä leikattaessa ei valu, suutuntuma hyvä, makukin hyvä. Seistessä vetäytyy ja painuu hieman kuopalle


 

Koe 3: Vanilja-soijavanukkaassa ruokalusikallinen Hyytelösokeri Multia per purkki.
Tulos: Tässäkin olomuoto vaikutti lupaavalta paistaessa sekä uunista otettaessa. Jäähtyneenä leikattaessa olomuoto hyvä, maku hyvä, kaunein lopputulos, hieman kiiltävä pinta, tasainen. Paras näistä.


Joten, arvon vegaanit sekä maidotonta ruokavaliota noudattavat, tai muuten soijamaitotuotteita suosivat, meillä on nyt paistonkestävää vaniljakreemiä! Yhtä vanukaspurkkia kohden vain sekoitetaan 1 rkl Hyytelösokeri Multia, ja halutessaan vaniljauutetta tai vaniljatangon siemeniä.
Suosittelen jättämään kreemille reunat, ettei se lähde karkuun. Ihan yhtä stabiilia tämä ei ole kuin oikea, mutta pysyy kyllä hyvin pullan syvennyksessä.

1 kommentti:

  1. "Seistessä päälle muodostuu ryppyinen nahka"

    Ehkei pullan päällä kannate seistä ;D

    Mahtavan näkösiä voileipäkakkuja olit tehnyt! Varmaan pitää ite piakkoin päästä tekemään kans :)

    VastaaPoista