7. kesäkuuta 2013

Koulussa: 5. jakson yhteenveto (1. lukuvuosi)

Tällä jaksolla suoritin seuraavia opintoja:

1 ov Ruotsi
1 ov ATK
2 ov Fysiikka & kemia
4 ov Erityisruokavaliot


* * *

Ruotsin kurssia jännitin edeltäkäsin aivan älyttömästi, ja pelkäsin miten tulen siitä selviämään ja pääsenkö edes läpi. Olin ollut siinä luulossa että olen keskivertoa surkeampi tässä aineessa, eikä kaksikielisen siskoni ja ruotsia sujuvasti puhuva Ruotsissa sekä Maarianhaminassa asuneen äitini kommentit, kuinka "se on niiiiiin helppo kieli" mitenkään vaikuttaneet positiivisesti haluuni panostaa ja opetella kieltä. Minulle se suurin kompastuskivi ruotsinkielessä on se kieliopin epälooginen taivutus ja sanajärjestys. Sanoja kyllä muistan ja opin melkoisen hyvin.
Kurssi kuitenkin meni hyvin ja sainkin pian todeta etten olekkaan toivoton tapaus vaan puhun kuulemma keskivertoa paremmin ja minun kannattaisi ehdottomasti käyttää kielitaitoani rohkeasti. Kurssillamme oli vain 4 oppilasta joten saimme hyvin tehokasta opetusta. Kävimme läpi alan sanastoa eli verbejä sekä ammattityövälineitä ja raaka-aineita. Kurssiin kuului yksi sanakoe, suullinen koe asiakaspalvelutilanteesta sekä reseptikäännöstehtäviä. Teimme myös vierailukäynnin Cafe Ekbergille, jossa ruotsinkielinen omistaja kertoi paikan historiasta ja tuotteista, tietenkin ruotsiksi. Arvosanaksi kurssista sain parhaan numeron eli K3, ja tästä olen iloisesti yllättynyt ja sangen ylpeä.
Kurssin jälkeen asenteeni ruotsinkieleen muuttui paljon positiivisemmaksi, ja sain rohkeutta sen käyttämiseen. Olisi kyllä mukavaa päästä hyödyntämään tätä kielitaitoa vaikka visiitillä Tukholmaan tutustumaan paikallisiin kahviloihin ja leipomotuotteisiin.

* * *

ATK:n kurssi sujui myös leppoisasti. Sain kaikki tehtävät tehtyä, enemmän siis kuin vaaditut, ja vielä etuajassa, ja läpäisin kaikki käymämme Tieken kokeet ensiyrittämällä. Kurssilla teimme harjoituksia ja tehtäviä Word ja PowerPoint -ohjelmia käyttäen. Kurssin sisältö oli seuraavanlainen:

Tietoturva, sähköposti ja internet
• tietoturva ja tietosuoja
• selaimen käyttäminen
• tallentaminen verkosta eri muodoissa
• sosiaalinen media
• asiallinen sähköpostiviestintä
• Tieken internet- ja sähköpostikoe

Tekstinkäsittely
• tekstin muokkaus
• asiakirjastandardi
• kuvien lisääminen Word -tiedostoon
• Tieken tekstinkäsittelykoe

Esitysgrafiikka
• PowerPoint -ohjelman käyttö
• esityksen ulkoasun muokkaaminen
• piirtotyökalun käyttö
• kuvien lisääminen ja muokkaaminen esitykessä
• Tieken esitysgrafiikkakoe

Tästäkin kurssista arvosanaksi tuli, odotetustikin, kiitettävä eli K3.

* * *

Fysiikan ja kemian kurssista olin jo suorittanut aiemmissa opinnoissani 1,5 opintoviikkoa, ja sain tämän puuttuvan 0,5 opintoviikkoa suoritettua tästä kokonaisuudesta tekemällä tehtäviä ja suorittamalla kokeen aiheesta. Minulla oli arvosanoina 4 ja 5 näistä aiemmista kursseista, ja nykyinen arvosteluastoikko kun on 1-3 niin numeroni laski (koska 4=2), mutta minulla on mahdollisuus saada nostettua kokonaisarvosana K3 yhden kokeen suorittamisella. Tämän aionkin tehdä.

* * *

Erityisruokavaliot kuuluikin sitten ammatillisiin opintoihin, ja perehdyimme siis yleisimpien erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen ja teoriaan. Kävimme läpi vähälaktoosisen ja laktoosittoman ruokavalion, maidottoman, kanamunattoman, sokerittoman/diabeetikon sekä keliaakikon eli gluteenittoman ruokavalion. Valmistimme erilaisia tuotteita näille ruokavalioille sopivana, ja kävimme läpi kikkoja korvaamiseen ja reseptien muunteluun.

Sain yhdeltä opettajalta jakson lopulla myös erityistehtävän käyttää osaamista ja luovuuttani vegaanileivoksien tekemiseen koulun päättäjäisjuhliin, niistä raaka-aineista mitä viimeisinä päivinä oli enää jäljellä. Pienen inventaarion jälkeen tämä ei tuottanut juurikaan päänvaivaa, kun tietää mitkä raaka-aineet sopivat ja millä korvata mikäkin. Päädyin sitten tekemään tartaletteja, joiden muropohjan tein kananmunattoman pikkuleipämassan ohjetta mukaillen, täytteeksi laitoin Alpro Soyan vaniljasoijavanukasta, päälle vadelmia ja kuumasilettä eli sokerihyytelöä. Ja tadaa, näin simppelisti ohimennen valmistin vegaanileivoksia. ;)

Jakson aikana valmistin mm.
- maidottomia leivoksia
- vegaanisia (= myös laktoositon/maidoton/munaton) tiikerikakkuja
- kananmunattomia pikkuleipiä
- kananmunattomia pusupullia
- gluteenittomia juustokakkuja
- gluteenittomia korvapuusteja
- gluteenittomia vuokaleipiä
- vegaanisia gluteenittomia korvapuusteja
- vegaanisia marjatartaletteja päättäjäisjuhliin

Muissa ryhmissä leivottiin mm. 
- kananmunattomia muffinsseja
- kananmunattomia täytekakkuja
- erilaisia gluteenittomia leipiä ja rieskoja
- gluteenittomia feta-yrttimuffinsseja
- erilaisia gluteenittomia pikkuleipiä
- gluteenitonta omena-toscapiirakkaa
- gluteenitonta Sacher-kakkua
- gluteenittomia munkkeja

Tässä lopuksi taas hieman kuvasatoa jaksolta, valitettavasti nyt ei tullut kuvattua niin ahkerasti koska eipä näissä tuotteissa se ulkonäkö useinkaan poikennut vastaavista töistä joita olemme tehneet.

Maidottomia leivoksia

Leivospa hyvinkin!

Tiikerikakku jossa eläintä vain nimessä!

Vegaani-gluteeniton korvapuusti lähemmin tarkasteltuna.

Tuotteet valmiina lähtemään maailmanvalloitukseen!

Vegaaninen vadelmatartalettiarmeija.

Ensimmäinen lukuvuosi on nyt sitten kokonaisuudessaan purkissa ja olen ylpeä tämän etapin saavuttamisesta. Voin siis hyvillä mielin lähteä kesäloman viettoon! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti