7. maaliskuuta 2012

LeivinkiviTahdon kertoa teille rapean leivän salaisuuden, ja kuinka saada kotonakin pizzaan samanlainen rapea pohja kuin pizzerioissa. Vastaus tähän on leivinkivi, jolla saa sähköuunistakin kiviarinauunin paistotuloksen.

Ostin ensimmäisen Hukka Designin kiveni kesällä 2007, ja se palveli käytössä melkein 5 vuotta kunnes nyt sitten tuli tiensä päähän ja halkesi kahtia. Mutta niin loistava väline se vaan on, että olin jo seuraavana päivänä etsimässä kaupoista uutta kiveä. Haljennutta kiveä voi vielä toki käyttää, mutta uusi piti kuitenkin saada. Tämä neliskulmainen kivi tunnetaan nimellä Kiviarina, ja vastaava pyöreä on nimeltään Pizzakivi.

Kivi on ikivanhaa suomalaista puhdasta vuolukiveä, ja Suomessa valmistettu. Markkinoilta löytyy nykyään myös muun merkkisiä leivin- ja pizzakiviä, mutta niiden materiaaleista ja alkuperästä minulla ei ole tietoa. Hukka oli ensimmäistä kiveä hankkiessani ainoa markkinoilla laajasti oleva tuote, ja koska olin kiveen niin tyytyväinen ja haluan valita suomalaisen laatutuotteen, on toinenkin kiveni Hukan tuote. Kiven hinta pyörii siinä noin 35 euron kohdilla.

Kiven käyttö on todella yksinkertaista, oikeastaan leipominen ja paistaminen ei eroa mitenkään tavallisesta, saattaa tosin olla monessa kohtaa jopa paljon nopeampaa. Ainoa tärkeä muistettava asia on laittaa kivi uunin pellille tai ritilälle ennen kuin uuni laitetaan päälle, eli kylmään uuniin. Näin kivi lämpiää tasaisesti ja varaa lämpöä itseensä, eikä äkillisestä lämmönmuutoksesta halkea.
Kiven hoitaminenkin on varsin yksinkertaista, ainoastaan käyttöönotettaessa tehdään pidempiaikainen kuumennus. Kiveä voi pestä jopa astianpesukoneessa, mutta itse olen pärjännyt ihan pelkillä vesipesuilla, ja kiven on pesun jäljiltä annettava kuivua hyvin, vähintään vuorokausi. Aika ajoin kivi kannattaa öljytä ruokaöljyllä niin pintaan ei ota kiinni esim. pizzasta yli kiehuva juusto. Kiveä kannattaa käsitellä ja säilyttää varoen, iskuista tai putoamisesta se voi haljeta. Naarmut eivät estä käyttämästä kiveä.

Kiveä kannattaa hyödyntää myös tarjoilujen lämpinä tai kylmänä pitämisessä! Kiviarina -leivinkiveä myydään ainakin kaikissa Suomen Prismoissa. Lisätietoa kivestä ja sen jälleenmyyjistä löytyy Hukka Designin kotisivuilta.

3 kommenttia:

 1. Hei tollasen vois ostaa! Paistetaanko leipä/pizza suoraan kiven päällä vai laitatko väliin jotain? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen paistanut esim. pizzat ja leivät suoraan kiven päällä, mutta joskus aiemmin paistoin pizzat leivinpaperin päällä kun ongelmana oli niiden siirtäminen kivelle. Nyt löytyy semmoinen kakkunostin joka käy myös leipälapiona ja pizzojen siirtelyyn niin on helpottanut tätä huomattavasti. Rieskoihin ja esim. naan-leipään saa ne pisteet paistumaan paremmin ilman paperia, ja kypsänä ne irtoavat kivestä ongelmitta. :)

   Poista
 2. Voi että, täytyykin laittaa lahjatoivelistaan tuollainen. Ja jos sitä ei kukaan hoksaa minulle hommata, ostan itse :D

  VastaaPoista