25. kesäkuuta 2013

Vegaaninen vadelmakermakakku


Minulla on jo pidemmän aikaa mielessä pyörinyt vegaanisen täytekakun leipominen, ja muutenkin olen viimeaikoina ollut aktiivisempi leipomaan vegaanisia juttuja. Vegaanileivonta on minulle tuttua vuosien takaa, ja joitain täytekakkuja teinkin, mutta enpäs aiemmin ole kuvia näistä napsinut ennen kuin aloin blogia pitää.


Tavoitteena oli saada aikaiseksi kakku, jonka ulkonäöstä ei huomaisi sen olevan jotenkin tavallisesta poikkeava, ja missä makukin olisi kohdallaan. Päädyin tekemään tavanomaisen kermakakun soijavispikermalla ja kokeilla lupaavanoloista munatonta kakkupohjareseptiä hieman muunnellen.

Tätä AlproSoyan Airy&Creamy vispikermaa kokeilin ensimmäistä kertaa kakkuun. Siitä sai ihan hyvää pursotettavaa vaahtoa, ja makukin oli kohdillaan kun lisäsi joukkoon hieman tomusokeria. Pursotusominaisuudet paranevat jos vispatun kerman antaa kylmässä seistä hetken kulhossa.


Ollessani täysin vegaani, oli kermavalikoima vähän heikompi, ja useimmissa vispikermoissa oli oma makunsa joka erottui, eikä näistä mistään olisi saanut pursotuksia aikaiseksi. Varsinkin soijapohjaisista erottui soijan maku läpi aika voimakkaasti.
Soijalle löytyy myös vaihtoehtoja, GoGreenin Kauravispi. Siinä maku on oikein hyvä, ja sekin vispautuu ihan mukavasti. Sunnuntailta löytyy myös kaurapohjainen Kuohkea Vispi, tätä uudistettua koostumusta en ole itse kokeillut vielä mutta uskoisin senkin olevan toimiva tuote.
Kasvipohjaiset vispit ovat nykyään oikein mainioita, ja maistuvat varmasti muillekkin kuin vegaaneille tai maitoallergisille. Kannattaa kokeilla.


* * *

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja (Anni Helena)
1,5 dl perunajauhoja
2 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g margariinia (Sunnuntai Laktoositon leivontamargariini on vegaaninen)
1 dl omena-Pilttiä
2 dl hiilihapollista vettä

Kostutus:
soijamaitoa vaniljasokerilla maustettuna

Välissä:
vadelmahilloa
AlproSoya Airy&Creamy -soijavispikermaa jossa hieman tomusokeria

Päällä:
vadelmia
hyytelösokerikiillettä
AlproSoya Airy&Creamy -soijavispikermaa jossa hieman tomusokeria

Lämmitä uuni 175°C asteeseen. Voitele ja korppujauhota 18-20cm kakkuvuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Kaada rasva, omenasose ja hiilihapollinen vesi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja jatka sekoittamista pieni hetki. Kaada taikina vuokaan, ja paista uunin alaosassa n. 40 minuuttia. Kakku on kypsää kun siinä on kaunis väri, se irtoilee vuoan reunasta ja tuntuu kypsältä sormella painettaessa, ja tuoksuu kypsältä. Anna kakun levätä ja jäähtyä jonkin aikaa vuoassaan ennen kumoamista.
Tästä taikinamäärästä 18-20 cm vuoassa saa hyvin kakkupohjan jonka saa leikattua kolmeen osaan.
Omenasoseen tilalla voi hyvin käyttää myös esim. päärynäsosetta tai aprikoosisosetta. Uskoisin tämän onnistuvan mainiosti myös gluteenittomista jauhoista.

Jäähtynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kostutusta kannattaa käyttää maltillisesti, kakkupohja on nimittäin melko kostea ja mehevä. 
Kakun väleihin laitoin ensin vadelmahilloa ja hillon päälle kermavaahtoa. Tässä välissä kakku olisi hyvä laittaa kelmuun ja jääkaappiin vetäytymään esim. yön yli.
Päällipinnalle laitoin sipaisun hilloa, jotta pohja ei paista vadelmien alta ja vadelmat kiinnittyvät hilloon. Vadelmat olivat viimekesänä keräämiäni villivadelmia, jotka olin pakastanut kokonaisena ensin tarjottimella ja sitten latonut kerroksittain rasiaan ja leivinpaperit väliin. Näin sain marjat pysymään ehjänä pakastimessa ja ne näyttivät kakun päällä aivan tuoreilta.
Vadelmien päälle laitoin heti kuuman hyytelösokerikiilteen, ja sitten pursottelin kermat. 

Kakusta tuli hyvännäköinen eikä siitä tosiaan huomannut ulkoapäin mitään tavallisesta kermakakusta poikkeavaa. Maistatin kakkua useammalla kaikkiruokaisella henkilöllä, eivätkä he keksineet mikä kakussa olisi normaalista poikkeavaa. Soijakermakin meni aivan täydestä. Pohjasta tuli myös erinomainen, ja ehdottomasti paras kananmunaton pohja jota olen tehnyt tai maistanut. Monesti kananmunaton pohja on ollut kuivaa ja liian tiivistä, mutta tämä oli suussasulavaa. 

1 kommentti:

  1. Perunajauhoja en ole vieläkään saanut testattua vegetäytekakkupohjassa, vaikka vuosikausia olenkin pelkkää vegeleivontaa harjoittanut. Täytyisi joskus kokeilla, vaikka täytekakkuja tuleekin aika harvoin tehtyä ja silloin mielellään ottaa varman päälle ja tekee sillä samalla tutulla kaavallaan.
    Vegekermoista sanoisin, että tuo Alpron airy & creamy on se paras ja käyttökelpoisin. Tuo Sunnuntain kerma on omaan makuuni aika karmeaa, harmi sinänsä.

    VastaaPoista