8. elokuuta 2012

Ricottajuusto-kirsikkapiiras


Sain kierroksen 20 SLY-pariltani elokuun paketissa tämmöisen ohjeen, ja sitä oli kokeiltava pikimmiten, kirsikat kun ovat yksi lempiaineksistani. Ja paketistani löytyi sopivasti iso purkki säilöttyjä kirsikoita, niin hyödynsin niitä tätä ohjetta kokeillessa.

Minä tein tämän 24 cm irtopohjavuokaan. Kirsikkaviiniä olisi kyllä kaapissa ollut, mutta koska pullo oli avaamaton niin laitoin sen sijasta kirsikkalikööriä, ajaa asian varmasti aivan hyvin. Juustomassaa varten ostamani ricottajuustopaketit olivat kokoa 250g/pkt, joten laitoin sitä siis hieman enemmän kuin ohjeessa, ja silti juustomassaa olisi voinut olla ehkä enemmänkin. Ja koska olin surauttanut kirsikat vähän liiankin hienoksi monitoimikoneella (ja siksi suosittelenkin tekemään hienonnuksen veitsellä), tuli kirsikkatäytteestä vähän liian vetistä ja se lähti sekoittumaan juustomassaan, niin teinpäs sitten niin että muutamalla harkitulla nuolijan vedolla tein kakusta ikäänkuin marmorikuvioidun. ;)

Ricottajuusto oli minulle uusi tuttavuus, ja maku ja koostumus siinä on mielestäni sen verran omanlaisensa, etten suosittele korvaamaan sitä esim. Philadelphialla tai muulla tuorejuustolla.

***

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
125 g voita tai margariinia
2 kpl munia

Kirsikkatäyte:
300 g kirsikoita tuoreena, pakasteena tai säilöttynä
2 rkl kirsikkaviiniä tai -likööriä
0,5 dl sokeria
1 rkl Maizenaa

Ricottajuustomassa:
400 g ricottajuustoa
2 kpl munia
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään sekä raasta joukkoon pestyn sitruunan kuorta. Lisää joukkoon rasva ja nypi taikina, ja lisää joukkoon kananmunat ja vaivaa massa tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo muovipussiin tai kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteet.

Kirsikkatäytteeseen perkaa tuoreet kirsikat, tai jos käytät pakastettuja anna niiden sulaa ja valuta ylimääräinen neste pois, samoin valuta ylimääräinen neste jos käytät säilöttyjä kirsikoita. Hienonna kirsikat veitsellä pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki ainesosat.

Ricottajuustomassa valmistuu sekoittamalla ainekset keskenään.

Voitele ja korppujauhota 24-28 cm piirakkavuoka tai irtopohjavuoka, tämä ei kuitenkaan ole välttämätön käyttäessäsi teflonpinnoittettua tai silikonista vuokaa. Kaulitse taikina pyöreäksi levyksi, vähän isommaksi kuin vuoka, niin että saat muotoiltua piirakalle tarpeeksi korkea reunat.
Kaada kirsikkatäyte taikinan päälle tasaisesti. Lusikoi sitten varovasti päälle ricottajuustomassa ja levitä kirsikoiden päälle, tai sotke lusikalla marmorikuvioiduksi. Paista 175° C uunissa n. 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä ja hyytyä kunnolla, vaikka seuraavaan päivään.

Vinkki: Kirsikkatäytteen tilalla voi käyttää myös kirsikkahilloa, jos kirsikoiden löytäminen varsinkin talviaikaan tuottaa vaikeuksia. Kirsikkahilloa löytyy edullisesti ainakin Lidlistä.

13 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvälle... itse ei ole kokmemusta tuosta ricottajuustosta mutta voisi joskus keksiä siitä jotain hyvää :) En ole itse säilykekirsikoiden ystävä mutta tuoreet kirsikat kelpaa

    t:Redrose-Emo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkennan vielä, että nämä säilykekirsikat ovat eri asia kuin ne esanssiset cocktail-kirsikat sokeriliemessa (pienet purkit joissa punaisia tai vihreitä). Säilykekirsikat eli kompottikirsikat ovat tuoreeltaan sokeriveteen säilöttyjä hapankirsikoita. Näitä löytää joistain isoimmista ruokakaupoista, ja erityisesti venäläisiä ja virolaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, ja eivät ole kaikille vielä tuttuja ja saattavat sekoittaa noihin cocktail-kirsikoihin. :)

      Poista
    2. Kiva tietää tämä jotta voin maistaa kun törmään, koska säilykekirsikat juuri nuo pun. ja vihr. eivät mieleeni :)

      Poista
  2. Mukava huomata, että olet kokeillut lähettämääni reseptiä! :) Piiras on kyllä kieltämättä herkullisen näköinen, ja tuo tuommoinen marmorikuvioitu pinta näyttää oikein toimivalta ratkaisulta :)

    t. Salainen leivontaystäväsi

    VastaaPoista
  3. Nam, hyvännäköinen kakku!
    Tässä tämä taas alkaa -kun on mukana näillä sly-kierroksilla tulee bongattua ihan liikaa uusia reseptejä mitä tekee mieli kokeilla...

    VastaaPoista
  4. on niin herkullisennäköinen kakku, että tekisi mieli maistaa vaikken kirsikoista pidäkkään...mahtaisikohan tämä toimia vaikka karviaisista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karviaiset voisivat toimia siten että ensiksi keittää niistä hillomaisen täytteen, että kuoret pehmenevät ja makeutuvat. :)

      Poista
  5. Voi, miten kauniin näköinen ja jos et olisi kertonut, olisi luullut että tuossa "pitää" olla marmorointi :) Mä tykkäisin kovasti kirsikoista mutta olen allerginen varsinkin tuoreille.

    VastaaPoista
  6. Minä olen aina kuvitellut että säilötyt maistuu ihan samalle kun ne kammottavat coctail kirsikat. Mutta hyvä tietää että näin ei ole. pitää itsekkin rohjeta kokeilemaan.

    VastaaPoista
  7. Makoisan tuntuinen kakku.
    Minuun uppoaa kirsikat, kaiken väriset, mieluiten tuoreina. Mutta hedelmäsäilyke hyllystä löytyy vaikka mitä purkitettuna nykyään ympäri vuoden. Ei enää tarvitse käyttää leivonnassa coctailkirsikoita, vaikka puolustavat paikkaansa tietyissä asioissa edelleenkin.....

    VastaaPoista
  8. Oioi kun näyttää hyvälle! kirsikkaa ja ricottajuustoa- ylellistä ja varmasti herkullista! Ihana ohje, täytyy laitaa korvan taakse!

    VastaaPoista
  9. Ihanan näköinen kakku <3 Rakastan kirsikoita!
    t: SLY-parisi

    VastaaPoista