2. maaliskuuta 2013

Hevosenlihakohusta...

Päädyin pohtimaan tätä Euroopassa tapetilla olevaa hevosenlihakohua, kun naputtelin julkaistavaa lasagnereseptiä tänne, ja olin aikeissa kommentoida asiaa ohimennen, mutta se ei jäänytkään ihan muutamaan lauseeseen. Päätin tehdä tästä ihan oman postauksensa, joka toivottavasti herättää ajattelemaan asian laitoja.

Hevosenlihaa on siis viimeaikoina löytynyt useiden eri valmistajien tuotteista ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Missään näistä tuotteissa sitä ei ole lueteltu raaka-aineluettelossa, ja on epävarmaa tiesikö edes tuotteen valmistuttaja tästä.

Haluaisin siis itse kommentoida tätä kohua siten että ymmärrän erittäin hyvin, että ihmiset ovat menettäneet luottamuksensa elintarviketeollisuutta ja valmisruokaa kohtaan. Mielessä on käynyt että ties mitä niihin kasvisruokiinkaan on saattanut kulkeutua, ja tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. On kuitenkin väärin, että tuotteen sisältö on jotain muuta kuin mitä sen on luvattu olevan ja mitä pakkauksessa lukee. Pakkausmerkintöjen kanssa tulisi olla erittäin huolellinen muutenkin, esim. allergikkojen takia.

Moni ihminen ei syystä tai toisesta kuitenkaan halua hevosenlihaa syödä. Itsekään en sitä ole lapsesta saakka halunnut syödä vaikka muuta lihaa söinkin, mutta eihän sitä nyt heppakaveria voinut syödä kun ratsastamassakin kävin. Nyt toisaalta kun asiaa ajattelen, niin kouluratsastaja Marko Björs puhui ihan asiaa kun totesi hevosenlihan olevan puhdasta ja hyvää lihaa, ja hevonen jos mikä on saanut elää mukavan elämän, toisin kuin tehotuotantosikalan tai -navetan kasvatti.

Ongelma tässä kuitenkin on se, että Suomessa hevosen lihasta saa niin alhaisen hinnan, että sillä ei välttämättä korvaa edes kuljetuskustannuksia hevosia vastaanottavalle teurastamolle. Monen mielestä onkin armeliaampaa lopettaa hevonen kotitallillaan ja kuopata, kuin lähettää pitkälle kuljetusmatkalle. Viime vuosina uutisotsikoissa puhuttiin myös näistä pitkistä kuljetusmatkoista esim. Italiaan, jossa hevosenlihasta saa paremman  hinnan, ja eläimiä kuljetetaan sinne jopa loukkaantuneina ja ilman jaloittelutaukoja, ruokaa tai juomaa.

Tässä hevosenlihakohussa onkin nyt se, että mistä tämä liha on peräisin, jos sitä on niin halvalla saatu että se on ollut kannattavaa ujuttaa naudanlihan tilalle? Todennäköisesti liha on peräisin juurikin jostain itä-Euroopasta, ja kyseiset hevoset tuskin ovat elämästään nauttineet, ja matka teurastamolle on saattanut olla kohtuuttoman pitkä, ja jalkakin olla poikki. Tämä on järkyttävää, ja tällaista lihaa tuskin kukaan haluaisi syödä.

1 kommentti: