Päädyin pohtimaan tätä Euroopassa tapetilla olevaa hevosenlihakohua, kun naputtelin julkaistavaa lasagnereseptiä tänne, ja olin aikeissa kommentoida asiaa ohimennen, mutta se ei jäänytkään ihan muutamaan lauseeseen. Päätin tehdä tästä ihan oman postauksensa, joka toivottavasti herättää ajattelemaan asian laitoja.
Hevosenlihaa on siis viimeaikoina löytynyt useiden eri valmistajien tuotteista ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Missään näistä tuotteissa sitä ei ole lueteltu raaka-aineluettelossa, ja on epävarmaa tiesikö edes tuotteen valmistuttaja tästä.
Haluaisin siis itse kommentoida tätä kohua siten että ymmärrän erittäin hyvin,
että ihmiset ovat menettäneet luottamuksensa elintarviketeollisuutta ja
valmisruokaa kohtaan. Mielessä on käynyt että ties mitä niihin
kasvisruokiinkaan on saattanut kulkeutua, ja tämä jos mikä on hyvä hetki
pysähtyä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. On kuitenkin väärin, että
tuotteen sisältö on jotain muuta kuin mitä sen on luvattu olevan ja
mitä pakkauksessa lukee. Pakkausmerkintöjen kanssa tulisi olla erittäin
huolellinen muutenkin, esim. allergikkojen takia.
Moni
ihminen ei syystä tai toisesta kuitenkaan halua hevosenlihaa syödä.
Itsekään en sitä ole lapsesta saakka halunnut syödä vaikka muuta lihaa
söinkin, mutta eihän sitä nyt heppakaveria voinut syödä kun
ratsastamassakin kävin. Nyt toisaalta kun asiaa ajattelen, niin
kouluratsastaja Marko Björs puhui ihan asiaa kun totesi hevosenlihan olevan
puhdasta ja hyvää lihaa, ja hevonen jos mikä on saanut elää mukavan
elämän, toisin kuin tehotuotantosikalan tai -navetan kasvatti.
Ongelma
tässä kuitenkin on se, että Suomessa hevosen lihasta saa niin alhaisen
hinnan, että sillä ei välttämättä korvaa edes kuljetuskustannuksia
hevosia vastaanottavalle teurastamolle. Monen mielestä onkin armeliaampaa
lopettaa hevonen kotitallillaan ja kuopata, kuin lähettää pitkälle
kuljetusmatkalle. Viime vuosina uutisotsikoissa puhuttiin myös näistä
pitkistä kuljetusmatkoista esim. Italiaan, jossa hevosenlihasta saa paremman hinnan, ja eläimiä kuljetetaan sinne jopa loukkaantuneina ja ilman
jaloittelutaukoja, ruokaa tai juomaa.
Tässä hevosenlihakohussa onkin nyt se, että mistä tämä
liha on peräisin, jos sitä on niin halvalla saatu että se on ollut
kannattavaa ujuttaa naudanlihan tilalle? Todennäköisesti liha on peräisin juurikin jostain itä-Euroopasta, ja kyseiset hevoset tuskin ovat elämästään nauttineet, ja matka teurastamolle on saattanut olla kohtuuttoman pitkä, ja jalkakin olla poikki. Tämä on järkyttävää, ja tällaista lihaa tuskin kukaan haluaisi syödä.
Juurikin näin!
VastaaPoista