25. maaliskuuta 2013

Viikonlopun voileipäkakkuvillitys


Mielessäni on jo pidemmän aikaa pyörineet voileipäkakut, ja kuinka haluaisin päästä niitä tekemään ja harjoittelemaan, kun en ole niitä tehnyt kuin sen kasvisversion kerran. Ja harmillisen harvoin sitä pääsee voileipäkakulla herkuttelemaan. Eipä siis sen kummempaa syytä tarvittu, kun halusin viikonloppuna näitä tehdä vanhempieni luona ja paikalla oli enemmänkin syöjiä, ja lihaversiollekin oli kysyntää.

Tein siis kaksi erilaista voileipäkakkua, toisen kasvistäytteisenä ja toisen kinkkutäytteisenä. Molemmat onnistuivat mielestäni ulkonäöllisesti tosi hyvin, ja mielessäni pyörii jo ideoita seuraaviin kokeiluihin. Jotain pyöreää ja kalaisaa... ;)

Täytyy vielä todeta, että en mielelläni julkaisisi lihaisia reseptejä tai kuvia blogissani, mutta vaikken itse näitä söisikään, joudun näitä varmasti leipuri-kondiittorina muille valmistamaan. Itse en tätä kakkua maistanut lainkaan, ja pyysinkin isääni koemaistamaan täytteen. Kakkua syöneet totesivat että oli hyvää, ja ilmeisesti paprika-sipuli-täytekin sopi hyvin kinkkytäytteen kanssa.

* * *


Kinkkuvoileipäkakku

12 palaa paahtoleipää
4 palaa tummaa leipää (tai koosta riippuen enemmänkin)

Kostutukseen:
liha- tai kasvislientä

Kinkkutäyte (yhteen väliin):
150 g kinkkua
1 suolakurkku
100 g tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
n. 3 rkl majoneesia
1 rkl sinappia
suolaa ripaus
pippuria


Paprika-sipulitäyte (yhteen väliin):
1 iso suippopaprika
1 iso sipuli
öljyä
100 g tuorejuustoa (esim. Rainbow Paprika-sipuli)
100 g ranskankermaa
suolaa
pippuria
sitruunamehua 

Raikas kurkku-kermaviilitäyte:
reilu pätkä kurkkua raastettuna
n. 0,5-1 dl kermaviiliä
sitruunamehua
suolaa ripaus 

Päällinen:
200 g ranskankermaa
n. 100g majoneesia

Koristeluun:
n. 300 g kinkkuleikkeleitä
herneenversoja
kurkkua
kirsikkatomaatteja
viinirypäleitä
tomaattiruusu (tomaatin kuoresta)
reunoilla juustoraastetta (Emmental) ja persiljasilppua

Valmista ensin täytteet. Nämä ohjeet riittävät kukin tämänkokoisen ja hiukan isommankin kakun yhteen väliin, halutessasi tee esim. kinkkutäyte tuplana.
Kinkkutäytteeseen käytä laadukasta kinkkua (ei mitään pizzasuikaleita pussissa...), ja hienonna. Hienonna myös suolakurkku. Sekoita ainekset keskenään ja mausta.
Paprika-sipulitäytteen paprikat ja sipulit hienonnetaan pienehköiksi kuutioiksi, ja nämä kuullotetaan öljyssä (tämä ei ole välttämätöntä mutta maku on erilainen), jäähtyneenä nämä sekoitetaan muihin aineksiin ja maustetaan.
Kurkkutäyte on hyvinkin yksinkertainen ja sopii myös hyvin monen muun kanssa. Kurkkua raastetaan ja enimmät nesteet valutetaan pois. Joukkoon sekoitetaan hieman kermaviiliä, ja maustetaan suolalla ja sitruunanmehulla.
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Tästä ohjeesta näillä mittasuhteilla tulee kakku, jossa on 4 leipäkerrosta, ja leivät asetellaan 2x2 kaavalla. Kostuta leivät liha- tai kasvisliemellä, laita jokaiseen väliin reilusti täytettä, ja lopuksi vielä leipäkerros ja kostutus. Kelmuta kakku ja laita jääkaappiin vetäytymään ja jokin paino päälle, esim. leikkuulauta.
Kuorruta kakku kauttaaltaan ranskankerma-majoneesiseoksella, ja koristele haluamallasi tavalla.

* * *


Kasvisvoileipäkakun tein aikaisemmin julkaisemani Kasvissyöjän voileipäkakku ohjeen mukaisesti, vähän pienemmässä koossa. Täytteinä oli siis paprika-sipulitäytettä, sekä tomaatti-fetatäytettä. Tällä kertaa välissä oli yksi leipäkerros tummaa leipää, ja yhdessä välissä kurkku-kermaviilitäytettä. Oli jälleen kerran niiiiiin hyvää, ja tämä hupeni nopeammin kuin kinkkuversio. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti