22. toukokuuta 2013

Koulussa: 4. jakson yhteenveto (1. lukuvuosi)

4. jaksomme aihe oli kokeellinen leivonta.

Tämä aihe piti sisällään seuraavia teemoja:
- leipomoteollisuuden valmiit ja puolivalmiit tuotteet (vetopohjat, kreemit yms.) ja niiden käyttö
- luomuraaka-aineet ja niiden käyttö, luomuleivonta
- kokeellinen leivonta
- ravitsemuksen merkitys leivonnassa

Jaksolla valmistimme siis erilaisia tuotteita käyttäen erilaisia leipomoteollisuuden valmistuotteita ja vertailimme niiden makua ja koostumusta itsetehtyihin, ja kyllä eron huomasi varsinkin maussa. Hyvinä puolina valmistuotteissa on kuitenkin tasalaatuisuus, sekä prosessien nopeutuminen. Säilyvyyskin on etu, mutta sen kääntöpuolena on sitten runsaat lisä- ja säilöntäaineet.


Yksi tämmöisistä valmistuotteista tehty tuote oli tämä kuvan kinuskileivos. Siinä käytimme valmiita pakastettuja vetopohjia, valmista kasvirasvakreemiä joka vaahdotettiin kuohkeaksi, valmista kinuskia ja hilloa. Täytyy kyllä myöntää, että maku oli hyvin teollinen.

Jaksolla kävimme läpi myös luomuleivontaa ja teimme erilaisia kokeiluja luomulaatuisilla raaka-aineilla. Luomuraaka-aineissa leipoutuvuus voi olla hyvinkin erilainen verrattuna tavalliseen, ja esim. jauhoerissä olla suuriakin eroavaisuuksia laadussa, johtuen pienistä tuotantomääristä.
Tekemistämme luomutuotteista varsinkin voisilmäpullat olivat erityisen hyviä, ja tuntuivat maistuvan paremmilta kuin tavalliset. Minua innostaisi kotonakin käyttää jatkossa enemmän luomuraaka-aineita leivonnassa.

Kokeellinen leivonta taasen tarkoitti sitä, että teimme tuotteita eri valmistusmenetelmillä vertaillen lopputulosta. Vertailimme myös valmiita jauhomixejä kuinka ne toimii ja onko maku- tai ulkonäköeroja alusta asti itsetehtyihin.

Jaksolla meillä oli myös tämmöinen projekti, jossa saimme itse pareittain tai pienissä ryhmissä suunnitella viikoksi itsellemme työt, ja tuotteiden piti olla muutettu luomuksi, kuitupitoisemmiksi tai kevyemmiksi (=vähärasvaisemmiksi).

Parini kanssa meillä oli tämmöiset tuotteet:
- ruisleipä luomuraaka-aineilla
- voisilmäpullat luomuraaka-aineista
- kakkupohjat luomuraaka-aineista
- kevyempi hyydykekakku
- kevyemmät pikkuleivät kasvimargariinilla
- kevyemmät ja kuitupitoisemmat croissantit
- kuitupitoisemmat sämpylät
- kuitupitoinen kauraleipä
- kuitupitoisempi marjapiirakka
- kuitupitoisemmat pikkupizzat (tomaatti-feta ja kinkku-ananas)

Ja sitten taas kuvasatoa jakson töistä:

Prinsessaleivoksia

Croissantteja

Suklaacroissantteja (sisällä suklaanappi)

Vuokaleipiä

Sämpylöiden nimeäminen on vakava asia ;)

Luomuruisleipiä

Luomuvoisilmäpullia

Kevyempi hyydykekakku

Marjapiirakka kuitupitoisemmalla pohjalla

Kuitupitoisempi ja kevyempi "croissu"

* * *

Jakson loppupuolella onnistuin ensin saamaan koulussamme kiertäneen ärhäkän flunssan, ja työtunneille ei ole asiaa jos yskii, aivastelee tai nenä vuotaa. Muutenkin työtunnit ovat jatkuvaa seisomista, nostelemista ja kantamista, niin siellä ei puolikuntoisena jaksa. No, flunssasta selvittyäni sain, jälleen, jännetuppitulehduksen ranteeseeni, ja tällä kertaa niin pahan ettei peukaloni liikkunut ollenkaan ja olin käsi paketissa, ja toisenkin viikon poissa työtunneilta. Tämän vuoksi, vaikka sairaslomalla olinkin, sain jaksosta merkinnäksi T eli täydennettävä. Yritän tämän hoitaa pois mahdollisimman pian, vielä tämän kevään aikana. Jakso ei siis ole hylätty eikä mene täysin uusiksi, mutta minun pitää osoittaa osaavani nämä opiskellut asiat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti