13. toukokuuta 2013

Koulussa: Kuitupitoisuuden laskeminen

Koulussa opettelimme laskemaan tuotteen kuitupitosuuden. Tässä esimerkki laskukaavasta. Eri tuotteiden kuitupitoisuudet löytyvät esimerkiksi Finelistä.

Grahamleipä
Vesi 1000g
Hiiva 60g
Suola 25g
Kuivaraski 50g
Leivänparanne 10g
Grahamjauho 1550g
Hiivaleipäjauho 150g
Gluteeni 15g
 yht. 2860g

Leivän raakapaino 450g
Leivän kypsäpaino 405g

Paistohäviö (g) = 450g - 405g = 45g
Paistohäviö % = 100 x 45g / 450g = 10%

Grahamjauho 1550g / 100 x 12,5g* = 197,35g
Hiivaleipäjauho 150g / 100 x 5,5g* = 8,25g
* = tuotteiden kuitumäärä grammoina per 100g
Taikinan kuitumäärä = 197,35g + 8,25g = 205,6g

Taikinan kypsäpaino = 2860g - (2860 x 10 / 100) = 2574g
Kuituprosentti = 100 x 205,6 / 2574 = 7,987 = n. 8%

+ = plus
- = miinus
x = kertaa
/ = jaettuna

Jos et tätä ymmärrä, niin älä huoli, en minäkään tunnu tätä ymmärtävän. Liian monimutkaista. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti