Koulussa opettelimme laskemaan tuotteen kuitupitosuuden. Tässä esimerkki laskukaavasta. Eri tuotteiden kuitupitoisuudet löytyvät esimerkiksi Finelistä.
Grahamleipä
Vesi 1000g
Hiiva 60g
Suola 25g
Kuivaraski 50g
Leivänparanne 10g
Grahamjauho 1550g
Hiivaleipäjauho 150g
Gluteeni 15g
yht. 2860g
Leivän raakapaino 450g
Leivän kypsäpaino 405g
Paistohäviö (g) = 450g - 405g = 45g
Paistohäviö % = 100 x 45g / 450g = 10%
Grahamjauho 1550g / 100 x 12,5g* = 197,35g
Hiivaleipäjauho 150g / 100 x 5,5g* = 8,25g
* = tuotteiden kuitumäärä grammoina per 100g
Taikinan kuitumäärä = 197,35g + 8,25g = 205,6g
Taikinan kypsäpaino = 2860g - (2860 x 10 / 100) = 2574g
Kuituprosentti = 100 x 205,6 / 2574 = 7,987 = n. 8%
+ = plus
- = miinus
x = kertaa
/ = jaettuna
Jos et tätä ymmärrä, niin älä huoli, en minäkään tunnu tätä ymmärtävän. Liian monimutkaista. :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti