27. tammikuuta 2014

Texmex-piirakka soijarouheella


Tämän ohjeen sain SLY25-kierroksen pariltani, ja se kuulosti sen verta herkullisesta että sitä piti testata oitis. Ohje on alunperin jauhelihalle, mutta parinikin kertoi sitä tehneensä myös soijarouheella ja onnistuvan niinkin. Ohje oli myös aluperin kaksinkertaisena, minä puolitin sen kun syöjiä ei ollut tällä kertaa kuin me kaksi, ja tein piirakan 24 cm:n irtopohjavuokaan, näin sen sai helposti siitä myös pois tarjoilulautaselle. Tämä oli tosi hyvää ja varmasti teen toistekin! Tämä sopisi hyvin vaikka illanistuijaisiin tarjottavaksi. :)

* * *

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl juustoraastetta
75 g margariinia tai voita
0,5 dl vettä

Täyte:
2,5 dl soijarouhetta (kuivana) + kasvisliemikuutio/-jauhetta
reilusti tacomausteseosta
(paprikajauhetta, pippuria, valkosipulijauhetta)
1 pieni sipuli
100 g fetaa
2 kpl keskikokoisia tomaatteja
kourallinen nachoja
2,5 d maustettua ruokakermaa (esim. 3 Juustoa tai Mustapekka)
1-2 dl juustoraastetta

Valmista ensin pohja nyppimällä sekaisin muut ainekset paitsi vesi. Kun seos on ryynimäistä, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Siirrä kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.
Täytettä varten mittaa soijarouhe kattilaan, lisää hieman kasvisliemijauhetta ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes soijarouhe on pehmennyt ja imenyt itseensä nestettä. Valuta siivilässä ja painele nestettä pois. Kuullota hetki kasarissa mausteiden ja hienonnetun sipulin kanssa, näin soijarouhe ottaa makua paremmin ja rakenteestakin tulee parempi.
Sekoita soijarouhe-sipuliseokseen murenneltu feta, osa juustoraasteesta (tämä sitoo rakennetta koska soija jää muuten irtoaiseksi toisin kuin jauheliha), ja tarvittaessa lisää mausteita.
Painele taikina piirakkavuoan tai n. 24-24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Pohjan päälle tulee soijarouhe-fetaseos, tämän päälle siivutettuja tomaatteja, sitten nachoja murskattuina, ja sitten ruokakerma ja päälle vielä juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200° C -asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes kerma on alkanut hyytyä ja juusto alkaa ottamaan hieman väriä.

Tähän jos haluaa vähän lisäpotkua niin mukaan voisi laittaa jalopenoviipaleita, ja paprikakin sopisi varmasti hyvin jos semmoinen sattuu jääkaapista löytymään.

23. tammikuuta 2014

SLY25: Tammikuun paketti!

Taas on ohitse yksi kierros SLY-ringissä, ja aika menee hurjan nopeasti, jopa niin nopeasti että muistelin tuossa seuraavalle kierrokselle ilmoittautuessani että olisin ollut mukana vasta 5 kertaa, mutta tämähän oli jo 6. kierros! Mutta tässä siis tämän SLY25-kierroksen viimeinen paketti paljastuksineen.

Paketista löytyi:
- hiivaleiväjauhoja
- pikakaurahiutaleita
- kuivahiivapusseja
- pieni pöytäsuolapurkki
- rakuunaa
- mustapippurijauhetta
- yrttisuolaa
- pitaleipä-snacksejä
- kirsikkakuvioitu eväsrasia
- reseptejä iso nippu

Paketissa oli siis hyviä perusraaka-aineita, joille on aina käyttöä. Kuivahiivaa yritän aina pitää varalla kaapissa, mutta nyt oli päässyt sekin loppumaan joten tarpeeseen tuli. Nämä pitaleipä-snacksit olivatkin uusi tuttavuus, ja olivatkin hyviä ja sopivat sipsien terveellisemmäksi korvikkeeksi, lisäksi nämä olivat sopivan pienessä pussissa. :)

Ja sitten tuo kirsikkakuvioinen eväsrasia, miten ihana ja mahtava se onkaan! Siihen sopii hyvin pienemmät eväät tai välipalat kuten leipä tai esim. hedelmäsalaattia, sekä aamupuuro mukaan. Aika usein nimittäin aamuisin torkutan niin pitkään kuin mahdollista ja olen sitten niistä annospuuropusseista tehnyt aamupuuroni koulussa opettajan jakaessa päivän töitä.
Koulussa vaan on toisinaan vaikeaa löytää mitään pientä mikroon sopivaa astiaa, niin vastedes voin tehdä puuroni mukaan jo kotona; punnitsen tietyn määrän (35 g) pikakaurahiutaleita, siihen päälle kuumaa vettä (n. 1,5 dl) vedenkeittimestä ja antaa puuron turvota, sekoittelee sen ja lisää joukkoon marjoja pakastimesta sekä (100 g) raejuustoa. Tämmöinen on minun tyypillinen aamiaiseni, ja olen tullut siihen tulokseen että aamiaista on saatava, muuten ei jaksa koulussakaan ja meillä aamun ensimmäiset tunnit ovat yleensä ne vauhdikkaimmat ja hommat pitäisi saada aina tiettyyn pisteeseen ennenkuin voi livetä syömään. Tästä kirsikkarasiasta tuleekin siis tärkeä osa elämääni, onhan se niin hienokin. ♥

Resepteistä löytyi monta herkullisen kuuloista suolaisten leipomusten reseptiä; tex-mex-piirakka, kreikkalainen feta-täyteleipä, syyspiirakka sekä kaurasarvi porkkana- ja pestotäytteellä. Näitä varmastikin kokeilen piankin! Tuo tex-mex-piirakka varsinkin kuulostaa hyvältä ja sen kun voi tehdä myös soijarouheella jauhelihan sijaan.

Ja nyt sitten paljastui tämän kierroksen Salainen LeivontaYstävänikin. Paketteja minulle tämä SLY25-kierroksen ajan on lähetellyt Päivi Päivin Pöperöitä -blogista. Parini onnistui pysymään salaisena loppuun asti. Minä taasen toimin tällä kierroksella Kattipaakarin Salaisena LeivontaYstävänä.
Kiitos kierroksen mukavista ja ajatuksella kootuista paketeista Päiville. ♥

SLY26, täältä tullaan! ;)

11. tammikuuta 2014

Karvinen -kakku


Tämän kakun tein miehelleni hänen 29-vuotissyntymäpäiväksi. Idea Karviseen oli tosin syntynyt jo vuosi-parikin sitten, ja nyt vihdoin pääsin sen toteuttamaan. Karvinen oli näet hänen lempparihahmojaan lapsena.

Karviseen paistoin 6:n munan kaakaokakkupohjan säädettävässä suorakaiteen muotoisessa vuoassa, väliin laitoin suklaamoussea johon ripottelin joukkoon säilykemandariinien paloja. Appelsiini ja suklaa näet on tämän herran mielestä mahtava makuyhdistelmä, ja sitrushedelmät jotenkin sopivat ajatuksena oranssin väriseen kakkuun. Tästä tuli hieno ja veikeä kakku, ja mieheni mielestä tämä oli "hienoin synttärikakku ikinä".

* * *

Pohja:
6:n munan kaakaokakkupohja

Kostutus:
hedelmämehua

Täyte:
(sipaisu Lemon Curdia)
2 x suklaamousse
2 prk (á 175 g) säilykemandariineja

Päällystys:
SatinIce -massaa värjättynä pastaväreillä
mustaa marsipaania
elintarvikeliimaa

10. tammikuuta 2014

Kakku kissalle


Tämä idea oli ehkä hullunkurisin taas vähään aikaan. Päätin nimittäin tehdä kissallemme Siriukselle oman kakun hänen juhlapäiväkseen 16.12, joka on hänen saapumispäivänsä meille. Löytökissataustansa vuoksi kun emme tiedä Siriuksen syntymäpäivää tai edes tarkkaa ikää, niin olemme tätä päivää pitäneet sitten hänen juhlapäivänään. Koska hän on niin rakas. ♥

Tähän kun kävin Stockmanni lihatiskiltä ostamassa raaka-aineita, niin taisi myyjiä huvittaa kun ostin niin pieniä määriä tavaraa ja kerroin niistä tulevan kissankakun. Tuota broileria löytyi viikon päätteeksi koulun kylmiöstä, ja se oli jo kertaalleen pakastettua ja olisi mennyt biojätteeseen, niin otin sitä mukaani tätä varten.  Lemmikeille voi helposti tehdä hyvinkin yksinkertaisista raaka-aineista herkullisen ja hienon kakun!

* * *
Pohja:
1 kananmuna paistettuna

1. kerros:
tartarjauhelihaa

2. kerros:
kypsää maustamatonta broileria paloina
liivate-vesiseos (+ SalmoPet -kalaöljyä mauksi) hyydyttämään

Pursotukset:
vispikermaa (laktoositon)

Koristukset:
sydämenmuotoisia kissanherkkunappuloita
raakaa lohta siivu ruusukkeeksi

Ensin siis vatkasin kananmuna kevyesti ja paistoin pannulla 10 cm:n muottirenkaan sisällä, näin sain siitä oikean kokoisen ja tasaisen. Kananmunapohjan päälle painelin tiiviisti jauhelihan, ja jauhelihan päälle seoksen, jossa oli kypsää broileria palasina ja hieman liivate-vesiseos hyydyttämässä. Tämän annoin hyytyä yön yli jääkaapissa tämän muottirenkaan sisällä.
Seuraavana päivänä sitten koristelin kakun kermapursotuksin (johon käytin ihan minikokoista tähtityllaa), nappuloin ja lohiruusukkeella. Asettelin kakun pienelle lautaselle jossa oli pieni pääkallopitsipaperi, ja sitten Sirius pääsikin jo maistelemaan kakkuaan. Herran oli aluksi hämmennyksissä ylimääräisestä ruokatarjoilusta outoon aikaan, mutta hoksattuaan mistä oli kysymys, alkoi hän lipoa ensin kermoja ja sitten sai siivun kakkua ja mutusteli sitä samalla muristen että "om nom nom". Höpsö otus. ♥

Koulussa: 2. jakson yhteenveto (2. lukuvuosi)

Tämän lukuvuoden 2. jakso piti sisällään:
- 4 ov työssäoppimista
- 4 ov Osaajana ammatissa -teemaa

Työssäoppimisjakson suoritin Nurmileivän leipomossa Helsingin Tukkutorilla. Työpaikan tuli olla tarpeeksi iso ja valmistaa isompia määriä tuotteita ja pitkälti koneellisesti, ja tämä oli siis semmoinen paikka. Tällä leipomopuolella tein 4 viikkoa leipurin töitä eli erilaisia leivonnaisia ja leipiä hiivataikinoista. Paljon tuli tänä aikana tehtyä erilaisia leipiä ja sämpylöitä, sekä pullaa, viinereitä ja munkkeja. Siellä tehtiin muuten jotain aivan älyttömän hyvää focacciaa, jota pääsimme aina välillä maistelemaan, sitä jäin erityisesti kaipaamaan.
Työssäoppimisaika meni nopeasti, ja viihdyin siellä hyvin. Työaika oli maanantaista torstaihin klo 10.00-17.00, ja perjantaisin klo 6.00-10.00. Myönnettäköön, että alalle poikkeuksellisen myöhäinen työaika oli suuri houkutus paikkaa valitessa. ;)
Jaksolta sain lisää tuntumaa taikinantekoon ja käsitystä kuinka työt jaksottuvat ja jakautuvat isossa leipomossa. Opin tuntemaan ja käyttämään uusia koneita, sekä heittämään jauhoja pöydälle tai taikinalle silleen "like a boss", silleen kuin ammattilaiset tekevät.

Paikan roskakatosta en jäänyt kaipaamaan, siellä nimittäin haisi aivan järkyttävän pahalle! Viereisessä liiketilassa sattui sijaitsemaan eräs lihatukku ja jaoimme roskakatoksen heidän kanssaan, ja aina sai pidätellä henkeään kun sinne meni, ja milloin lattialla oli jotain luita tai verta ja suolenpätkiä...

Arvosanaksi harjoittelujaksosta tuli K3 eli paras mahdollinen jälleen, ja työpaikkaohjaaja kehui että olen oikein kehityskelpoinen yksilö ja innostunut alasta, ja minussa oli myös oma-aloitteisuutta.

Kuvia minulla ei valitettavasti ole työssäoppimispaikan töistä.

* * *

Osaajana ammatissa -teema piti sisällään sen, että ryhmissä perustimme oman yrityksen ja kehittelimme sille liikeidean ja valmistettavat tuotteet. Jokainen ryhmä toimi vuorollaan viikon esimiehenä muille ja silloin valmistettiin heidän yrityksen tuotteita.

Minun yritykseni ja liikeideani oli mukaelma haaveideni kahvila-leipomosta. Se olisi jenkkityylinen diner, jossa olisi shakkiruutuinen lattia, jukeboxi, ja muutenkin retrohenkinen sisustus. Siellä fiftarihenkiset tarjoilijat tarjoilisivat pöytiin, ja tarjolla olisi erilaisia amerikkalaisia klassikkoleivonnaisia, jäätelöannoksia, burgereita yms. pientä naposteltavaa. Ehkä jotain lounastakin. Erilaiset erityisruokavaliot olisi huomioitu hyvin. Paikassa voisi järjestää aina välillä jotain hauskaa ohjelmaa ja teemaviikkoja, ja alennusta laskusta saisi paikan henkeen sopivalla pukeutumisella, tai jos paikalle saapuisi jollain päheällä vanhalla jenkkiautolla. Tästä haavekuvastani tule varmasti kertomaan lisää jatkossakin.

Minun viikollani leivottiin:
- New York Cheesecakea
- jättisuklaamuffinsseja
- kirsikkapiirakkaa
- sitruunamarenkipiirakkaa
- gluteenittomia mudcakeja
- vegaanisia jättisuklaacookieita
- hampurilaissämpylöitä

Ohjeet näihin tuotteisiin olivat lähes kaikki omiani ja tästä blogistakin löytyviä, jotka mukailin sitten valmistettavaksi isommissa määrissä ja koulun olosuhteissa. Muffinssit valmistettiin muffinssimixistä (= valmis jauhoseos johon lisätään vettä ja öljyä), ja hampurilaissämpylöiden ohje oli käyttämästämme kirjasta. Sitruunamarenkipiirakkaan kehittelin ohjetta, ja niiden valmistus olikin varsinainen episodi...

Mudcaket, muffinssit sekä cookiet olivat erityisen hyvin onnistuneita ja ohjeet toimivat sellaisenaan vaikka suuremmissa määrin. Kirsikkapiirakka ja New York Cheesecaketkin onnistuivat, vaikka käytössä olevien vuokien kanssa täytteiden ja pohjien määrät eivät aluksi menneet aivan yksi yhteen, mutta reseptejä muokattiin ja paranneltiin viikon aikana kokemuksien myötä.

Sitten ne sitruunamarenkipiirakat. Niiden takia olin jo lopettamassa koulun ja luovuttamassa totaalisesti alan suhteen, kun oli hieman vastoinkäymisiä niiden kanssa. Minulla ei siis ollut varsinaista ohjetta niille, muuta kuin että muromassaa pohjaksi, sitruunakiisselitäytteelle parikin "sinnepäin" ohjetta, ja päälle tulisi marenkia. No ei se ihan näin sitten mennyt.
Ongelmaksi muodostui tämä sitruunakiisselitäyte, joka ensimmäisen reseptin myötä oli jotain sanoinkuvaamattoman pahanhajuista ja oudonväristä mömmöä. En tiedä oliko siinä jotain muutakin vialla kuin väärinymmärtämäni valmistustekniikka, mutta epäilen että joukossa olisi ollut mahdollisesti jollaintapaa pilaantunutta kananmunaa.
Pääsin kuitenkin tämän asian "yli" vielä saman viikon aikana, ja kokeilin toista reseptiä joka oli minulle tutumpi. No sillä piirakat sitten onnistuivatkin. Tästä reseptistä pitäisi kehitellä vähän pienempi versio kotikäyttöön, ei semmoista josta tulee 20 piirakkaa.

Muiden yritysten viikoilla valmistin mm. macaronseja (ensimmäistä kertaa, vihdoinkin!), gluteenittomia juustokakkuja, Bebe-leivoksia, pekaanipähkinäpiirakoita, kuningatarpiirakoita, käpykakkuja, hyydykeleivoksia, taatelikakkuja, glögi-juustokakkuja, punajuuri-Aurajuustopiirakoita, kananmunattomia muffinsseja, kaneliässiä, sekä piparkakkutaikinaa ja siitä sitten monenmuotoista piparia.

Kaikenkaikkiaan jakso meni mukavasti ja saimme tehdä kivoja töitä. Tuo oman yrityksenkin vetäminen oli loppujen lopuksi kivaa, vaikka ennakkoon se jännittikin paljon ja stressasin miten suunnittelemani työt ja aikataulut toteutuvat, saapuuko tilatut raaka-aineet ajallaan tukusta, ja pystynkö pitämään niin monia lankoja käsissäni yksin. I did it!

Tässä kuitenkin jokunen kuva jakson töistä:

Huge muffins are huge.

Cherrypie that'll kill ya!

Nimestään huolimatta melkoista herkkua!

Sitruuna-marenkipiirakkaa!

Vegaanicookiet valmiina maailmanvalloitukseen!

New York Cheesecakeakin olisi tarjolla.


Tämän jakson "Osaajana ammatissa" -teema jatkuu 3. jaksolla.

Amerikkalainen Pumpkin pie


Pumpkin pie eli suomalaisittain kurpitsapiirakka on se(kin) roikkunut jo pitkään siellä to do -listalla. Maku -lehden numerossa 5/2013 oli USA -extra, ja siinä esiteltiin myös Helsingistä löytyvän amerikkalaisia ja brittiläisiä tuotteita myyvää Behnford's -liikettä ja tuotteita, ja joukossa oli muutama resepti niiden hyödyntämiseen. Itse olen vieraillut useastikin kyseisessä liikkeessä etsimässä maailman erikoisuuksia kokeiltavaksi, ja ohjeessa tarvittavaa kurpitsasosetta minulla olikin jo kaapissa odottamassa kokeilua.

Kurpitsapiirakkaa maistoin tämän myötä siis elämäni ensimmäistä kertaa, ja se maistui hämmentävästi piparitaikinalle. Se sopii siis makunsa puolesta hyvin syksyyn ja talveen. Pohjataikinan ohje oli muuten erityisen hyvä, se kesti täytteen kosteuden ja leikkautui murenematta.

Behnford'silla kannattaa vierailla jos Helsinkiin päin eksyy, ja kauempaa asuvia palvelee myös nettikauppa. Liike sijaitsee nykyisin osoitteessa Keskuskatu 6, aivan Rautatieaseman läheisyydessä.


* * *

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g voita
1 keltuainen

Kurpitsatäyte:
2 kananmunaa
1 prk = 425 g kurpitsasosetta (Libby's)
1 prk = 400 g kondensoitua maitoa
(2 rkl sokeria)
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl neilikkaa
0,5 tl suolaa

Valmista ensin pohja nyppimällä rasva, vehnäjauhot ja sokeri ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina halkaisijaltaan n. 20 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Tämän kokoisessa vuoassa piirakasta tulee täytteen osalta paksumpi. Laita piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon kurpitsasose ja mausteet, ja kondensoitu maito vähitellen. Kaada seos piirakkapohjan päälle, ja paista uunin ala-keskitasolla ensin 200°C asteessa 15 minuuttia, ja laske lämpö 175°C asteeseen ja jatka 40-50 minuuttia. Piirakka on valmis kun täyte on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Pintaan saattaa tulla halkeama kypsymisen aikana, mutta täyte yleensä jäähtyessään laskee ja tiivistyy vielä.

Piirakan voi tarjoilla esimerkiksi kanelilla tai kardemummalla maustetun kermavaahdon kanssa.

Alkuperäisessä, kurpitsasosepurkin kyljestä löytyvässä ohjeessa täytteeseen tuli vielä reilusti sokeriakin, mutta tämä oli kyllä aivan tarpeeksi makeaa ilman sokeria. Sokerin puuttuminen ei vaikuta piirakan ulkonäköön tai hyytymiseen.

Käpykakku


Viime syksyn isänpäivän kahvipöydässä koreili käpykakku, itsetehty sellainen. Tein käpykakkua ensimmäistä kertaa elämässäni ja reseptin kehittelin itse, ja kaikki meni niin nappiin kuin vain voi. Kerrankin tuntuu että kaikki onnistui täydellisesti, ja olin siksi tästä niin tohkeissani. Makukin oli juuri niinkuin lapsuuden muistoissa. :)

Käpykakku tuo mieleen lapsuuden, koska sitä meillä oli usein kahvipöydässä. Sieltä mistä olen kotoisin, käpykakku on leipomoiden kestosuosikki edelleen ja sitä myydään ympäri vuoden tasaiseen tahtiin, enkä itse osaa ajatella käpykakun kuuluvan mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai juhlaan.
Minun muistoissani käpykakussa on aina ollut välissä vadelmahilloa, ja päällinen on ollut ruskeaa marsipaania jossa maistuu selkeästi suklaa. Välissä on ollut jonkinlaista kreemiä. Opettajieni mielestä oikeaoppisesti välissä on voikreemiä sellaisenaan tai suklaalla maustettuna, mutta itse en niin hirveästi välitä rasvaisesta voikreemistä, tämä kerman ja vaniljakreemijauheen yhdistelmäkin sopii väliin vallan mainiosti.

* * *

Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoa)
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
sokerivettä (20%)
rommiaromia ja/tai rommia

Väliin:
vadelmahilloa
750ml (=3 prk) vispikermaa
1,5-2 dl vaniljakreemijauhetta

Pinnalle:
1 dl kermaa vaahdotettuna kakun pinnalle
350g (ruskeaa) marsipaania
kaakaojauhetta
(ruskeaa elintarvikeväriä)

Koristeluun:
tomusokeria tai lumijauhetta

Valmista ensin pohja vaahdottamalla munat ja sokeri. Sihtaa joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille, ja paista 200°C asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista pohjapaperi.
Leikkaa jäähtyneestä levystä 4 kpl (erikokoiset) pisaran muotoisia paloja. Kannattaa tehdä kaavat leivinpaperista niin muoto pysyy oikeana ja voit varmistaa kakkupohjan riittävyyden.

Tässä välissä kannattaa valmistaa sokerivesi. Sokerivesi on liuos jossa on sokeria ja vettä suhteessa 1:4. Liuosta valmistetaan tarvittava määrä, ja se kiehautetaan niin että sokeri liukenee, ja jäähdytetään esim. vesihauteessa. Tämä käy kaikkien kakkujen kostutukseen. Mausta sokerivesi rommiaromilla ja/tai rommilla, itse käytin molempia.

Vispaa kerma ja sekoita siihen vaniljakreemijauhetta, kunnes kreemi paksunee ja maku on hyvä. Vaniljakreemijauheen menekki voi olla eri merkkien välillä erilainen, siksi on hyvä lisäillä kreemijauhetta pikkuhiljaa.

Kostuta kakun pohjimmainen levy, levitä päälle vadelmahilloa ja hillon päälle kermakreemiä. Kokoa kakku loppuun ja päällystä vielä lopuksi kauttaaltaan kreemillä. Kelmuta kakku kauttaaltaan ja muotoile käsin. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.

Päällystä kakku marsipaanilla, joka on värjätty ruskeaksi kaakaojauholla. Tässä voi käyttää apuna myös ruskeaa elintarvikeväriä ja valmiiksi ruskeaa massaa. Kannattaa siltikin lisätä massaan kaakaojauhetta, jotta marsipaani saa suklaisen maun. Leikkaa marsipaanin pintaan piikit pitämällä saksia melkoisen vaakatasossa. Tässä parhaat ovat kapeat ja teräväkärkiset sakset (esim. parturisakset) jotta jälki on siistiä. Piikkejä voi muotoilla vielä käsin terävämmiksi ja pidemmiksi.

Koristele käpykakku halutessasi tomusokerilla tai lumijauheella.