10. tammikuuta 2014

Käpykakku


Viime syksyn isänpäivän kahvipöydässä koreili käpykakku, itsetehty sellainen. Tein käpykakkua ensimmäistä kertaa elämässäni ja reseptin kehittelin itse, ja kaikki meni niin nappiin kuin vain voi. Kerrankin tuntuu että kaikki onnistui täydellisesti, ja olin siksi tästä niin tohkeissani. Makukin oli juuri niinkuin lapsuuden muistoissa. :)

Käpykakku tuo mieleen lapsuuden, koska sitä meillä oli usein kahvipöydässä. Sieltä mistä olen kotoisin, käpykakku on leipomoiden kestosuosikki edelleen ja sitä myydään ympäri vuoden tasaiseen tahtiin, enkä itse osaa ajatella käpykakun kuuluvan mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai juhlaan.
Minun muistoissani käpykakussa on aina ollut välissä vadelmahilloa, ja päällinen on ollut ruskeaa marsipaania jossa maistuu selkeästi suklaa. Välissä on ollut jonkinlaista kreemiä. Opettajieni mielestä oikeaoppisesti välissä on voikreemiä sellaisenaan tai suklaalla maustettuna, mutta itse en niin hirveästi välitä rasvaisesta voikreemistä, tämä kerman ja vaniljakreemijauheen yhdistelmäkin sopii väliin vallan mainiosti.

* * *

Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoa)
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
sokerivettä (20%)
rommiaromia ja/tai rommia

Väliin:
vadelmahilloa
750ml (=3 prk) vispikermaa
1,5-2 dl vaniljakreemijauhetta

Pinnalle:
1 dl kermaa vaahdotettuna kakun pinnalle
350g (ruskeaa) marsipaania
kaakaojauhetta
(ruskeaa elintarvikeväriä)

Koristeluun:
tomusokeria tai lumijauhetta

Valmista ensin pohja vaahdottamalla munat ja sokeri. Sihtaa joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille, ja paista 200°C asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista pohjapaperi.
Leikkaa jäähtyneestä levystä 4 kpl (erikokoiset) pisaran muotoisia paloja. Kannattaa tehdä kaavat leivinpaperista niin muoto pysyy oikeana ja voit varmistaa kakkupohjan riittävyyden.

Tässä välissä kannattaa valmistaa sokerivesi. Sokerivesi on liuos jossa on sokeria ja vettä suhteessa 1:4. Liuosta valmistetaan tarvittava määrä, ja se kiehautetaan niin että sokeri liukenee, ja jäähdytetään esim. vesihauteessa. Tämä käy kaikkien kakkujen kostutukseen. Mausta sokerivesi rommiaromilla ja/tai rommilla, itse käytin molempia.

Vispaa kerma ja sekoita siihen vaniljakreemijauhetta, kunnes kreemi paksunee ja maku on hyvä. Vaniljakreemijauheen menekki voi olla eri merkkien välillä erilainen, siksi on hyvä lisäillä kreemijauhetta pikkuhiljaa.

Kostuta kakun pohjimmainen levy, levitä päälle vadelmahilloa ja hillon päälle kermakreemiä. Kokoa kakku loppuun ja päällystä vielä lopuksi kauttaaltaan kreemillä. Kelmuta kakku kauttaaltaan ja muotoile käsin. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.

Päällystä kakku marsipaanilla, joka on värjätty ruskeaksi kaakaojauholla. Tässä voi käyttää apuna myös ruskeaa elintarvikeväriä ja valmiiksi ruskeaa massaa. Kannattaa siltikin lisätä massaan kaakaojauhetta, jotta marsipaani saa suklaisen maun. Leikkaa marsipaanin pintaan piikit pitämällä saksia melkoisen vaakatasossa. Tässä parhaat ovat kapeat ja teräväkärkiset sakset (esim. parturisakset) jotta jälki on siistiä. Piikkejä voi muotoilla vielä käsin terävämmiksi ja pidemmiksi.

Koristele käpykakku halutessasi tomusokerilla tai lumijauheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti