10. tammikuuta 2014

Koulussa: 2. jakson yhteenveto (2. lukuvuosi)

Tämän lukuvuoden 2. jakso piti sisällään:
- 4 ov työssäoppimista
- 4 ov Osaajana ammatissa -teemaa

Työssäoppimisjakson suoritin Nurmileivän leipomossa Helsingin Tukkutorilla. Työpaikan tuli olla tarpeeksi iso ja valmistaa isompia määriä tuotteita ja pitkälti koneellisesti, ja tämä oli siis semmoinen paikka. Tällä leipomopuolella tein 4 viikkoa leipurin töitä eli erilaisia leivonnaisia ja leipiä hiivataikinoista. Paljon tuli tänä aikana tehtyä erilaisia leipiä ja sämpylöitä, sekä pullaa, viinereitä ja munkkeja. Siellä tehtiin muuten jotain aivan älyttömän hyvää focacciaa, jota pääsimme aina välillä maistelemaan, sitä jäin erityisesti kaipaamaan.
Työssäoppimisaika meni nopeasti, ja viihdyin siellä hyvin. Työaika oli maanantaista torstaihin klo 10.00-17.00, ja perjantaisin klo 6.00-10.00. Myönnettäköön, että alalle poikkeuksellisen myöhäinen työaika oli suuri houkutus paikkaa valitessa. ;)
Jaksolta sain lisää tuntumaa taikinantekoon ja käsitystä kuinka työt jaksottuvat ja jakautuvat isossa leipomossa. Opin tuntemaan ja käyttämään uusia koneita, sekä heittämään jauhoja pöydälle tai taikinalle silleen "like a boss", silleen kuin ammattilaiset tekevät.

Paikan roskakatosta en jäänyt kaipaamaan, siellä nimittäin haisi aivan järkyttävän pahalle! Viereisessä liiketilassa sattui sijaitsemaan eräs lihatukku ja jaoimme roskakatoksen heidän kanssaan, ja aina sai pidätellä henkeään kun sinne meni, ja milloin lattialla oli jotain luita tai verta ja suolenpätkiä...

Arvosanaksi harjoittelujaksosta tuli K3 eli paras mahdollinen jälleen, ja työpaikkaohjaaja kehui että olen oikein kehityskelpoinen yksilö ja innostunut alasta, ja minussa oli myös oma-aloitteisuutta.

Kuvia minulla ei valitettavasti ole työssäoppimispaikan töistä.

* * *

Osaajana ammatissa -teema piti sisällään sen, että ryhmissä perustimme oman yrityksen ja kehittelimme sille liikeidean ja valmistettavat tuotteet. Jokainen ryhmä toimi vuorollaan viikon esimiehenä muille ja silloin valmistettiin heidän yrityksen tuotteita.

Minun yritykseni ja liikeideani oli mukaelma haaveideni kahvila-leipomosta. Se olisi jenkkityylinen diner, jossa olisi shakkiruutuinen lattia, jukeboxi, ja muutenkin retrohenkinen sisustus. Siellä fiftarihenkiset tarjoilijat tarjoilisivat pöytiin, ja tarjolla olisi erilaisia amerikkalaisia klassikkoleivonnaisia, jäätelöannoksia, burgereita yms. pientä naposteltavaa. Ehkä jotain lounastakin. Erilaiset erityisruokavaliot olisi huomioitu hyvin. Paikassa voisi järjestää aina välillä jotain hauskaa ohjelmaa ja teemaviikkoja, ja alennusta laskusta saisi paikan henkeen sopivalla pukeutumisella, tai jos paikalle saapuisi jollain päheällä vanhalla jenkkiautolla. Tästä haavekuvastani tule varmasti kertomaan lisää jatkossakin.

Minun viikollani leivottiin:
- New York Cheesecakea
- jättisuklaamuffinsseja
- kirsikkapiirakkaa
- sitruunamarenkipiirakkaa
- gluteenittomia mudcakeja
- vegaanisia jättisuklaacookieita
- hampurilaissämpylöitä

Ohjeet näihin tuotteisiin olivat lähes kaikki omiani ja tästä blogistakin löytyviä, jotka mukailin sitten valmistettavaksi isommissa määrissä ja koulun olosuhteissa. Muffinssit valmistettiin muffinssimixistä (= valmis jauhoseos johon lisätään vettä ja öljyä), ja hampurilaissämpylöiden ohje oli käyttämästämme kirjasta. Sitruunamarenkipiirakkaan kehittelin ohjetta, ja niiden valmistus olikin varsinainen episodi...

Mudcaket, muffinssit sekä cookiet olivat erityisen hyvin onnistuneita ja ohjeet toimivat sellaisenaan vaikka suuremmissa määrin. Kirsikkapiirakka ja New York Cheesecaketkin onnistuivat, vaikka käytössä olevien vuokien kanssa täytteiden ja pohjien määrät eivät aluksi menneet aivan yksi yhteen, mutta reseptejä muokattiin ja paranneltiin viikon aikana kokemuksien myötä.

Sitten ne sitruunamarenkipiirakat. Niiden takia olin jo lopettamassa koulun ja luovuttamassa totaalisesti alan suhteen, kun oli hieman vastoinkäymisiä niiden kanssa. Minulla ei siis ollut varsinaista ohjetta niille, muuta kuin että muromassaa pohjaksi, sitruunakiisselitäytteelle parikin "sinnepäin" ohjetta, ja päälle tulisi marenkia. No ei se ihan näin sitten mennyt.
Ongelmaksi muodostui tämä sitruunakiisselitäyte, joka ensimmäisen reseptin myötä oli jotain sanoinkuvaamattoman pahanhajuista ja oudonväristä mömmöä. En tiedä oliko siinä jotain muutakin vialla kuin väärinymmärtämäni valmistustekniikka, mutta epäilen että joukossa olisi ollut mahdollisesti jollaintapaa pilaantunutta kananmunaa.
Pääsin kuitenkin tämän asian "yli" vielä saman viikon aikana, ja kokeilin toista reseptiä joka oli minulle tutumpi. No sillä piirakat sitten onnistuivatkin. Tästä reseptistä pitäisi kehitellä vähän pienempi versio kotikäyttöön, ei semmoista josta tulee 20 piirakkaa.

Muiden yritysten viikoilla valmistin mm. macaronseja (ensimmäistä kertaa, vihdoinkin!), gluteenittomia juustokakkuja, Bebe-leivoksia, pekaanipähkinäpiirakoita, kuningatarpiirakoita, käpykakkuja, hyydykeleivoksia, taatelikakkuja, glögi-juustokakkuja, punajuuri-Aurajuustopiirakoita, kananmunattomia muffinsseja, kaneliässiä, sekä piparkakkutaikinaa ja siitä sitten monenmuotoista piparia.

Kaikenkaikkiaan jakso meni mukavasti ja saimme tehdä kivoja töitä. Tuo oman yrityksenkin vetäminen oli loppujen lopuksi kivaa, vaikka ennakkoon se jännittikin paljon ja stressasin miten suunnittelemani työt ja aikataulut toteutuvat, saapuuko tilatut raaka-aineet ajallaan tukusta, ja pystynkö pitämään niin monia lankoja käsissäni yksin. I did it!

Tässä kuitenkin jokunen kuva jakson töistä:

Huge muffins are huge.

Cherrypie that'll kill ya!

Nimestään huolimatta melkoista herkkua!

Sitruuna-marenkipiirakkaa!

Vegaanicookiet valmiina maailmanvalloitukseen!

New York Cheesecakeakin olisi tarjolla.


Tämän jakson "Osaajana ammatissa" -teema jatkuu 3. jaksolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti