6. heinäkuuta 2012

Intialainen soijakorma & keltainen riisi


Tämä on yksi suosikkiruoistani, ja on maistunut hyvin myös sekasyöjäystävilleni. Jostain intialaisesta reseptistä tämän olen aikoinani muuttanut vegeversioksi ja tehnyt hunajaa lukuunottamatta vegaanisesti. Mausteiden tuoksu valtaa keittiön ja saa veden kielelle. Tulista tämä ei kuitenkaan ole ja jogurtti pehmentää mausteita.

Intialaisen aterian voi täydentää mangolassi-juomalla sekä itsetehdyillä Naan-leivillä, joiden ohjeet lisään tänne lähitulevaisuudessa.

***

Korma-kastike soijasta:
200 g soijapaloja (+kasvisliemikuutio)
1 iso sipuli
1 kynsi valkosipulia
2 rkl hunajaa (vegaanit voivat vaihtaa siirappiin)
loraus soijaa
sitruunamehua
2-3 dl vettä
0,5 tl muskottia
0,5 tl pippurirouhetta
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna (pese sitruuna ensin)
2 dl maustamatonta soijajogurttia
4 tl vehnäjauhoja

Keitä soijapalat (tai sama määrä soijasuikaleita tai -pyöryköitä) kasvisliemikuution kanssa. Valuta siivilässä ja painele ylimääräinen neste pois. Pilko sipuli hienoksi ja kuori valkosipuli. Kuumenna pannu ja lisää öljy, hunaja, soijakastike ja sitruunamehu pannulle ja sekoita, sitten lisää soijapalat ja kierittele nesteessä. Lisää pilkottu sipuli sekä raastettu valkosipulinkynsi. Lisää mausteet ja raastettu sitruunan kuori, kääntele, ja lisää vesi ja hauduta hetki. Kun vesi on haihtunut, lisää joukkoon maustamaton soijajogurtti johon on lisätty vehnäjauhot. Tässä vaiheessa tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan, kannattaa kuitenkin olla varovainen erityisesti muskotin kanssa joka on hyvin voimakasta. Anna hetken hautua miedolla lämmöllä niin että maut tasaantuvat. Tarjoile keltaisen riisin kanssa.


Keltainen riisi:
3 dl riisiä
1 sipuli
tilkka öljyä
7 dl vettä
0,5 kasvisliemikuutio
1 kanelitanko
1 tl kurkumaa

Huuhtele riisi pariin otteeseen, näin tärkkelys peseytyy pois ja riisistä tulee kirkkaampaa ja irtonaisempaa. Hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä kattilan pohjalla ja lisää vesi ja mausteet. Kun vesi kiehuu, lisää riisi ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla kunnes vesi on haihtunut, n. 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti