3. marraskuuta 2012

Musta kissa -kakku (gluteeniton)


Tämä kakku lähti tupareihin tutulleni, jonka kanssa olen aiemmin työskennellyt samassa paikassa ja hän on nykyään koulussani opettajana. Tupareiden ajankohta sattui sopivasti pyhäinpäiväksi, ja heidän taloudestaan löytyy musta norjalainen metsäkissa nimeltä Odin, josta idea kakun aiheeksi tuli. Kakun tuli olla gluteeniton, ja mauksi toivottiin salmiakkia ja sitruunaa.

Paistoin kakkua varten 6:n munan kakkupohjan säädettävässä suorakulmion muotoisessa irtoreunavuoassa. Siivutin kakun kolmeen osaan ja muotoilin kissan pään muodon; kulmat pois alhaalta ja pieni kaistale ylhäältä keskeltä. Leikatuista paloista tein pienen kohouman kuonon pääksi.
Kakkupohjassa vehnäjauhot oli korvattu gluteenittomalla jauhoseoksella. Kostutus Spritellä, sipaisu Lemon Curdia, ja väliin lakritsimoussea johon lisätty Turkish Pepper Crushia. Seuraavana aamuna sitten eristeeksi ja silotteeksi vaniljakreemijauheella jämäköitettyä vispikermaa, ja päälle musta massa. Silmät, nenä ja suu on tehty massasta, ja vähän maalailin ilmettä ja yksityiskohtia (kuvassa salama toi oudosti esiin valkoisen maalin ja lopputulos näyttää oudolta).

Gluteeniton leipominen ei loppujen lopuksi tunnu kovin vaikealta ainakaan teknisesti, pitkälti samat työvaiheet sekä työtavat. Todella tärkeää on vaan olla tarkkana kaikkien käytettyjen raaka-aineiden ainesosaluetteloiden kanssa ja tietää eri ainesosat ja niiden eri nimitykset ja sopivuus keliaakikolle.
Osalla keliaakikoista ja vilja-allergisista herkkyys on tosin niin raju, että tuotetta ei saisi valmistaa samoissa tiloissa ja samoilla välineillä kuin gluteenia ja viljoja sisältäviä tuotteita, eikä ainesosaluettelossa saisi lukea edes "saattaa sisältää jäämiä" tai "valmistettu tuotantolinjalla jossa käsitellään ...", ja aivan pikkiriikkinenkin määrä gluteenia aiheuttaa oireet.

***

Pohja:
6 kananmunaa (M)
2 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
vajaa 3 dl Spriteä

Täyte:
1 prk Lemon Curdia (gluteeniton)
1 x Lakritsimousse (johon lisätty Turkish Pepper Crushia)
(lakritsimousse on valmistettu Prix Lehmätoffee Laku -karkeista)

Kreemi:
vaniljakreemijauhetta (Sallisen tuote on gluteeniton) + Flora Vispi

Päällyste:
2 pkt mustaa marsipaania tai sokerimassaa
keltaista massaa, valkoista väriainetta
viikset mustaa spagettia (ei gluteeniton)

6 kommenttia:

 1. Todella hieno kissa! ihan ainon näköinen ja mukavaa saada vinkkejä gluteenittomaan leivontaan.

  VastaaPoista
 2. ihastuttavan näköinen kakku! <3

  VastaaPoista
 3. Vuodatuksen blogissani on sinulle haaste =)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihastuttava kakku! Kerroit näistä kakuista eilen illalla ja hetihän näitä piti tulla tänne blogiin katselemaan :) Tiedänpä, mistä tilaan kakkuni, jos joskus erikoisen hienon kakun tarvitsen!

  VastaaPoista
 5. VOI miten ihana! Miten tätä kissannassua raaskii edes kakkuveitsellä pilata!

  VastaaPoista