27. lokakuuta 2013

Haaste: Pieni palanen minua

Sain tämän haasteen sekä RedRose:lta että Kirsi-Riksi:ltä niin vastaan nyt sitten molemmille. Kyseinen haaste on viimepäivinä kiertänyt useissa blogeissa, ja voi olla etten äkkiseltään löydä 11:sta blogia jonne se ei olisi jo saapunut. :)

Kuten tästä huomaakin, en osaa vastata lyhyesti vaan olen hyvin perusteellinen ihminen. Mutta toisaalta ehkä tästä saa vähän syvällisempää mielikuvaa minusta. Aloitetaanpas...

Ohjeet:

1. Kerro 11 asiaa itsestäsi
2. Vastaa haastajan 11:een kysymyksee
3. Keksi 11 uutta kysymystä haastetuille
4. Valitse 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa/seuraajaa
5. Kerro kenet olet haastanut
6. Ei takaisin haastamista

11 paljastusta minusta:

 1. Äitini ehdotti nimekseni Viiviä, mutta minusta tuli sitten Noora isäni ehdotuksesta. Olisin kyllä halunnut olla mielummin Viivi, ja nykyään käytän nimeni kirjoitusmuotona Nora (vaikka sen lausunkin kahdella o:lla eli Noora) mutta papereissa olen edelleen virallisesti Noora. Nimekseni olisin itse itselleni valinnut joko Lydia (isänäidinäidin ja isänisänäidin nimenä ollut) tai Viola, näistä nimistä pidän. Äidinäiti taasen on minua pienestä asti kutsunut Natashaksi, vaikkei sukuni kummallakaan puolella ole mitään kytköksiä Venäjään. Kolmas nimeni taasen liittyy suomalaiseen mytologiaan ja yhdistää minut isääni.
 2. Tähän 25-vuoden ikään mennessä en ole maistanutkaan tupakkaa, enkä ole ollut humaltuneena. Alkoholin suhteen en ole absolutisti, mutta en ensinnäkään pidä sen mausta mutten ole muutenkaan kiinnostunut olemaan päihtyneenä ja hölmöilemään.
 3. Päätin ryhtyä kasvissyöjäksi 15.6.2006, ja jätin samalla kertaa pois lihan, kanan ja kalan (lakto-ovo-vegetarismi). Tuolloin syyni olivat lähinnä pientä anarkiaa vanhempiani kohtaan, mutta hyvin pian asioiden laidan selvittyä minulle, perustelin kasvissyöntini eettisillä ja terveydellisillä syillä sekä ympäristövaikutuksilla. Muistaakseni syksyllä 2007 siirryin täysin vegaaniksi, ja olin vuosia täysin ilman eläinkunnan tuotteita. Jossain vaiheessa sitten juustonhimot veivät voiton, ja aloin toisinaan käyttämään maitotuotteita ja kananmunaa sisältäviä juttuja. Alavalintani kannalta olisi haastavaa olla täysin vegaani koska kuitenkin joudun maistelemaan tuotteita ja käsittelemään paljonkin kananmunia ja maitotuotteita. Kotona leipoessani suosin kuitenkin edelleen vegaanivaihtoehtoja, mutten ole ehdoton, ja toisinaan poden tästä huonoa omaatuntoa.
 4. Ensimmäinen asia aamulla jonka tein sinä päivänä kun täytin 18 vuotta, oli kirkosta eroaminen nettipalvelussa. Ei ole minun juttuni, ja tiesin sen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. En tiedä luokittelisinko itseni ateistiksi vai agnostikoksi. Mutta olen kiinnostunut henkimaailmasta, astrologiasta ja mytologioista, sekä intiaanikulttuureista.
 5. En aina ajattele ehkä maailman loogisimmin, vaan tarkastelen asiaa useammalta kantilta ja päädyn ratkaisuun joka tuntuu parhaalta juuri kyseisessä tilanteessa. Joskus minulla on myös hankaluuksia omaksua se loogisin tapa tehdä joku asia, koska toimin välillä kuin vasenkätinen mutta olen kaksikätinen. Pystyn siis tekemään käsilläni asioita siis sekä samana että peilikuvana.
 6. Olen pienestä asti lukenut päivän sanomalehden ja seurannut uutisia. Tänäkin päivänä seuraan tiiviisti uutisista mitä maailmalla tapahtuu, sekä olen kiinnostunut politiikasta. Ahnehdin tietoa ja välillä poden suurta maailmantuskaa lähes kaikesta, ja mietin liian monimutkaisia asioita ja menetän niiden takia yöuneni. Ajattelen siis liikaa ja se vaikeuttaa elämääni.
 7. Äidinkieleni on suomi, mutta puhun melko sujuvasti ruotsia ja puhun huvikseen äidin tai siskoni  kanssa sitä aina välillä. Olen oppinut ja opiskellut eestin kieltä ja puhun sitä jo aika hyvin ja ymmärrän vielä paremmin. Myös saksaa ja espanjaa olen opiskellut, kuten äitinikin, ja saatan joskus vastata puhelimeen hänelle eri kielillä ja käydä läpi perusfraasit ja kuulumisten vaihdot. Venäjää osaan joitain sanoja ja turistisanastoa. Englantia puhun toki erityisen hyvin. Nykyään toisinaan sekoitan kieliä keskenään, tai siis sanon vahingossa suomen sekaan joitain sanoja muilla kielillä vaikka ajattelen sen suomeksi, tai jos en muista jotain asiaa jollain kielellä ja vahingossa sanon sen väärällä kielellä.
 8. Musiikki on monella tapaa iso osa elämääni. Olen soittanut pianoa pienestä asti, ja 12-vuotiaana aloin soittamaan kitaraa ja vuosi-pari myöhemmin kuvioihin tuli myös sähköbasso. Tosin nuotinlukua en koskaan ole oppinut täydellisesti, vaan soitan pitkälti korvakuulolta. Sointuja ja tabulatuureja luen paremmin kuin pelkkää nuottiviivastoa. Harmikseni olen päästänyt nämä taidot hieman unohtumaan viime vuosina. Haaveilen vielä joku päivä opettelevani myös saksofonin soittotaidon. Olen myös opiskellut musiikin historiaa ja teoriaa, ja tietämykseni eri genreistä ja aikakausista on sangen laaja.
 9. Jos en olisi lähtenyt tälle alalle, voisin kuvitella itseni floristiksi, ja olen ihminen joka on luova ja tykkää tehdä asioita käsillään. Hieman yllättäen kyllä olen myös haaveillut armeijan käymisestä, vartijan tai poliisin työstä tai työskentelystä tullissa. 
 10. Pelkään käärmeitä aivan hurjasti. Saan itkusätkypaniikkikohtauksen jos telkkarissa vilahtaa käärme tai lehteä selatessa semmoinen pomppaa silmille. Toinen pelkoni kohde on Twin Peaks -sarjasta se hirvittävä peileissä ja näyissä vilahtava ukkeli eli Bob (näyttelijä oli nimeltään Frank Silva). Olen saanut kaupungilla useasti kunnon hepulit nähdessäni vastaavannäköisiä miehiä vaaleissa farkuissa ja farkkutakissa, pitkällä harmaalla takkutukalla varustettuna. Tämä pelko on vaivannut minua hyvin pienestä asti kun menin sitten katsomaan tämän mahtavan sarjan ensi kertaa ehkä hieman liian nuorena. Penskana en uskaltanut siksi nukkua ilman yövaloa koska pelkäsin tämän Bobin olevan sängyn jalkopäädyssä kyykyssä, tai katsoa peiliin kun pelkäsin sen naaman vilahtavan siellä. Hyi!
 11. Katson usein iltaisin Muumeja ennen nukkumaanmenoa. Muistan ne ulkoa niin hyvin että on helppo nollata päänsä siinä samassa, ja unohtaa ikävät asiat häiritsemästä unia. Muumit on parhautta.


RedRosen kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Kahvi, tee vai kaakao?
- Teenjuoja olen (vahvaa mustaa lajiketta ja maitoa ja hunajaa), ja kaakaotakin juon aika usein sekä kylmänä että kuumana (soijamaidolla). Kahvista en pidä, mutta joskus tekee mieli joku kylmä kahvijuoma.
2. Tykkäätkö polttaa kynttilöitä?
- KYLLÄ! Varsinkin nyt kun ulkona alkaa olla jo hämärää niin kynttilöitä palaa paljon, tuoksukynttilöitä varsinkin.
3. Millaisessa talossa asut; rivi-, omakoti- vai kerrostalo?
- '50-luvun matalassa kerrostalossa, ylimmässä kerroksessa. 50,5 neliötä ja parveke. 
Haaveilen että vielä joku päivä asuisimme kivassa vanhassa pastellimintunvihreässä puutalossa, jossa olisi iso puutarha ja mahdollisuus pitää hevosta ja muita eläimiä, ja tällöin voisin ajatella koirankin hankkimista. Koiran jos hankkisin niin se olisi ehdottomasti Siperian husky tai pitkäkarvainen collie (tricolor), nämä ovat lempikoirarotuni.
4. Oletko matkustellut Suomen ulkopuolella?
- Olin viimeksi matkalla (jos näitä Viron reissuja ei lasketa) Venäjällä Pietarissa keväällä 2012. Kävin Espanjassa Fuengirolassa 2009 kun äitini oli siellä muutaman kuukauden työmatkalla, ja vuonna 2005 kävimme perheemme kanssa Azoreilla, Seikkailin vuonna 2005 kuukauden Lontoossa ja Englannissa, sekä kävin Pariisissa. Olen myös ollut 2 kertaa viikon reissulla Norjassa, ja myös Ruotsissa Tukholmassa on tullut tehtyä pidempiä reissuja muutamia kertoja. Virossa olen käynyt niin monen monta kertaa etten edes pidä lukua, yleensä käyn Tallinnassa mutta kerran olen ollut Saaremaallakin. Viroon teen sekä päivän ostosreissuja, sekä useamman yön hotellimatkoja. Seuraavaksi haluaisin päästä Berliiniin.
5. Oletko jo aloittanut joululahjojen hankkimisen?
- En varsinaisesti, mutta olen jo keksinyt mahtavan lahjan isälleni. En vaan tiedä miten hyvin maltan pitää sen salassa jouluun asti. Hankin joululahjoja ainoastaan perheelleni, ja pyrin hankkimaan jotain hyödyllistä ja järkevää. Loput lahjat ostankin sitten itselleni. :D
6. Mitä leivot jouluksi?
- Äiti on perinteisesti leiponut englantilaista hedelmäkakkua, taatelikakkua, maustekakkua ja Hanna-tädin pikkuleipiä, ja ne kuuluvat siis minun jouluuni. Piparkakkuja yleensä myös leivon ihan sen leipomisen ilosta, vaikkei niitä tulisi syötyäkään, ja jonkinsortin talonkin tänäkin vuonna varmaan teen ja koristelen. Joulutortut eivät kuulu suosikkeihini, ainakaan luumuhillolla. Tänä vuonna voisin kyllä kokeilla jotain uutta ja erilaista.
7. Kuvaile itseäsi ihmisenä?
- "Easy to tease, hard to please." En välttämättä ole mikään maailman helpoin persoona, tai ainakaan minulla ei ole kiinnostusta miellyttää muita ja hakea hyväksyntää ajatuksilleni. Pidän enemmän yksilötyöskentelystä koska olen silloin itse vastuussa tekemisistäni, ja lopputulos on sitä mitä haluan. Oman arvonsa tunteva, ylitseni ei kävellä ja uskallan puolustaa itseäni. Osaan kuitenkin olla nöyrä ja teen kaiken aina parhaani mukaan. Olen kuitenkin pohjimmiltani niin tyypillinen Vaaka kuin olla ja voi, mutta minua usein luullaan Skorpioniksi ja minussa on kyllä niitäkin piirteitä ja ne tulevat ensimmäisenä esiin. Nämä Skorpionin piirteet lienevät siksi voimakkaat koska syntymäpäiväni on niin lähellä tätä kuun siirtymistä Vaa'asta Skorpioniin. 
8. Millaisista elokuvista pidät?
- Katson paljon Toiseen Maailmansotaan liittyviä elokuvia, ja näitä onkin kertynyt sangen paljon tuonne leffahyllyyn. Vanhat kauhuleffat ja psykologisesti jännät trillerit . Tim Burtonin tuotokset ovat myös ikisuosikkeja. Komedioille en lämpene, enkä liioin myöskään romanttisille hömppä-leffoille. Suosikkinäyttelijöitäni ovat mm. Benicio Del Toro, Johnny Depp, Kate Winslet ja Carice van Houten.
9. Lempi leivonnainen, leipomus?
- Korvapuustit on kyllä aina , varsinkin uunituoreena kylmän kaakaon kanssa.
10. Millaisessa keittiössä leivoskelet?
- Keittiömme on pitkä ja kapea. Kaappitilaa on onneksi ihan mukavasti, laskutilaa voisi olla enemmän. Keittiöstäni löytyy punainen KitchenAid, ja keittiö on sisutettu retrohenkisesti punaisella ja sieltä löytyy paljon Coca Cola -aiheista tavaraa. Ruokapöytä sijatsee olohuoneessa.
11. Millä sinut saa iloiseksi/ilahdutettua?
- Pienet yllärit ja lahjat on aina kivoja.


Kirsi-Riksin kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Mitä leivot mieluiten?
- Olen jotenkin innostunut retrohenkisistä Amerikan herkuista, ja niihin haluan kehitellä täydelliset reseptit. Tällaisia ovat mm. sitruuna-marenkipiirakka, kurpitsapiirakka, pekaanipähkinäpiirakka. Myös kaikki missä on kirsikoita muodossa tai toisessa. Pullan leipominen on tosin yleensä myös hyvin rentouttavaa, ja on ihanaa kun koti täyttyy kanelipullan tuoksusta.
2. Lempimarja?
- Lasketaanko se kirsikka nyt sitten marjaksi vai hedelmäksi, kun se on "kivihedelmä eli luumarja"? :D Boysenmarja eli karhunvatukka myös jotenkin ihastuttaa minua ulkonäöltään.
3. Millainen olisi unelmaloma?
- Jossain kaupungissa missä olisi kaikenlaista kiinnostavaa katseltavaa ja historiaa. Haaveilen inter-rail -matkasta Euroopassa ja kävisin tutkimassa Toisen Maailmansodan aikaisten tapahtumien paikkoja. Roadtrip ympäri Amerikkaa olisi myös upea kokemus. Las Vegasiin tahdon vielä joku päivä. En välitä ranta-lomista.
4. Jos olisit leivonnainen, mikä olisit?
- Varmaankin joku suklainen missä on se kirsikka, ja tietysti joku millä on hieno nimi. Schwarzwaldin kakku voisi olla aika lähellä sitä, kenties leivoksena.
5. Millaista musiikkia kuuntelet mieluiten?
- Lyhyesti ilmaistuna '30-, '40-, '50-, '60-, '70- ja '80-luvuilta laajasti kaikkea. Nykymusiikista, varsinkaan kaupallisesta en piittaa. Suurimpia rakkauksiani ovat KISS, Alice Cooper, David Bowie, Marc Bolan & T.Rex, Pink Floyd, Chris Isaak, näin muutamia mainitakseni. Keittiössäni oleva retroradio on aina käännettynä Radio Nostalgialle.
6. Lempi tv-sarjasi?
Twin Peaks, Crime Story, Pan Am, Call The Midwife, MadMen, True Blood. Sekä tietysti Muumit, Babar ja Alfred J. Kwak.
7. Mauste jota käytät leivonnassa/ruoalaitossa eniten?
- Ruoanlaitossa laitan paprikajauhetta varmaan kaikkeen mitä teen. Leivonnassa taas vaniljaa kuluu paljon.
8. Joulu vai Juhannus?
- Hmmm... Luultavasti joulu, koska pidän sen tunnelmasta kynttilöineen ja koristeineen, ja koska lahjojen saaminen (tai niiden itselleen ostaminen) on kivaa. Juhannukseeni ei oikeastaan kuulu mitään mitä en kesälomalla muutenkin tekisi.
9. Lempimaasi?
- Vaikea sanoa, koska en ole käynyt kaikissa joissa haluaisin ja joista uskoisin pitäväni suuresti. Ja niin monessa on jokaisessa jotain erityistä mistä pidän. Jos kuvittelisin niin, että missä voisin haluta asua, niin Viro, Englanti tai Amerikka.
10. Elämäsi kohokohta?
- Kyllä yksi tärkeimmistä päivistä on 16.12.2007 kun kissamme Sirius saapui meille löytöeläintalolta. Toinen oli jo ensimmäisenä iltana mennyt sängyn jalkopäähän odottamaan kun olimme hammaspesulla ja katsoi meitä kuin kysyen että saako hän nukkua meidän kanssa. Myös se, kun pääsin opiskelemaan tätä leipuri-kondiittorin alaa, on ollut minulle merkittävä juttu.
11. Lempiblogisi, johon palaat aina uudelleen ja uudelleen.
- Minulla on bloggerissa seurannassa paljon hyviä ja mielenkiintoisia blogeja, ja pyrin aina lisäämään kiinnostavat sivustot sinne, jotta ne pysyvät tallessa. En osaa nimetä mitään yhtä tiettyä, koska seuraan monia erityyppisiä blogeja kuten leivontablogeja, kasvisruokablogeja ja vegaaniblogeja ja ulkomaisia blogeja, sekä joitain mitkä eivät liity mitenkään ruokaan tai leivontaan.

Haaste lähtee seuraaviin blogeihin:

1. Yoana Sweet
2. Tekila's Bakery
3. Marsipaaniporsaat rinnakkaisluokaltani
4-11. Kaikki halukkaat :)

Kysymykseni haastamilleni henkilöille:

1. Onko jokin ruoka-aine semmoinen, ettet haluaisi edes koskea siihen?
2. Paras kakkuvuoka on... Teflonia? Alumiinia? Silikonia?
3. Onko sinulta hukassa resepti johonkin mitä olet joskus tehnyt tai syönyt, etkä enää mistään löydä sitä?
4. Minkä maan ruoka- tai leivontakulttuuri sinua kiehtoo eniten?
5. Mikä on bravuurisi? Mimmoisen menun tarjoilisit vieraillesi?
6. Parhain ja pahin kouluruokamuistosi?
7. Kuvaile millainen olisi mielestäsi täydellinen kahvila/ravintola?
8. Jos syystä tai toisesta päädyt pikaruokapaikkaan, niin mihin ja mitä tilaat?
9. Suosikkilautapelisi?
10. Lempikukkasi tai huonekasvisi?
11. Missä näet itsesi 11 vuoden kuluttua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti