13. lokakuuta 2013

Kasvissyöjän kaalikääryleet


Olen pienestä asti pitänyt kaalikääryleistä ja muutenkin kaaliruoista, vaikka kaali onkin semmoinen vähän mielipiteitä jakava raaka-aine. Kaalikääryleitä saa vaan harmillisen harvoin, kun teen ne aina itse eikä näitä kuitenkaan ihan joka viikko viitsi näperrellä. Vaikka näissä onkin hieman työtä niin kyllä ne ovat sen vaivan arvoisia, ehdottomasti. Eikä niiden valmistaminen kuitenkaan kovin vaikeaa ole.

* * *

n. 2 kg:n kaalinpää
vettä
suolaa

Täyte:
1,5 dl riisiä
3 dl soijarouhetta + kasvisliemikuutio
2 reilunkokoista sipulia
2 dl silputtua kaalia (sisus ja rikkoutuneet lehdet)
1 dl ruokakermaa (soija- tai kaurapohjaista)
(kaalin keitinlientä)
siirappia
pippurirouhetta
suolaa
muita mausteita esim. paprikajauhetta
margariinia vuoan voiteluun sekä nokareiksi kääryleiden päälle

Laita kaalinpää kokonaisena isoon kattilaan ja laita vettä niin että kaali peittyy, lisää suola ja keitä kaalia. Sitä mukaan kun lehdet pehmenevät, irroita ne veitsellä ja ota leikkuulaudalle. Poista kova lehtiruoto leikkaamalla. Kaalista tulee yleensä n. 16-20 hyvänkokoista lehteä.
Huuhtele riisiä kylmässä vedessä ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Keitä soijarouhe kasvisliemikuution kanssa n. 5 minuuttia, valuta siivilässä ja painele ylimääräinen vesi pois.
Pilko sipuli ja kuullota kevyesti öljyssä. Paista kevyesti kypsää soijarouhetta ja lisää halutessasi mausteita kuten soijakastiketta tai suolaa, pippurirouhetta ja paprikajauhetta. Kuullota kevyesti myös hienonnettu kaali. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta siirapilla sekä ruokakermalla, lisää maun mukaan suolaa ja pippurirouhetta.
Laita kaalinlehdelle n. 2-3 rkl täytettä ja kääri lehti tiiviiksi kääryleeksi. Asettele kääryleet voideltuun vuokaan. Valuta päälle vielä siirappia ja muutama nokare margariinia. Paista 200° C asteisessa uunissa kunnes kääryleet saavat väriä, ja sen jälkeen laske uunin lämpö 150° C asteeseen ja anna hautua vielä puolisen tuntia. Tarjoile kääryleet keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa, sekä lisukkeena puolukkahilloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti