22. huhtikuuta 2012

Eestiläiset rusinarullat eli rosinarollidTähän herkkuun olen törmännyt monia kertoja Viron reissuillani. Ensimmäistä kertaa vuonna 2006 kun olin Saarenmaalla ja sieltä paikallisesta kaupasta ostimme näitä, ja se oli rakkautta ensi haukkauksella. Siitä lähtien olen näitä mutustanut jokaisella matkallani ja ostanut vielä kotiinviemisiksikin.

Rosinarollid, eli suomeksi rusinarullat, ovat siis Eestissä melkeinpä jokaisessa leipomossa ja kauppojen paistopisteellä myytäviä pullamaisia leipomuksia. Olen nähnyt näitä erikokoisina sekä hieman eri muotoisina eri tavoin rullattuina. Olen saanut semmoisen kuvan että nämä ovat siellä vähän niinkuin meillä Suomessa korvapuustit.
Mussuttamissani yksilöissä on taikinoissa on ollut pieniä eroja, jotkut ovat selvästi kuivempaa ja lehtevämpää taikinaa, toiset taas selkeästi ilmavampia ja lähempänä pullataikinaa. Täytteenä pullassa on ainakin rusinoita, voita sekä sokeria, ja joissain maistelemissani yksilöissä on selkeä vaniljan maku ja nähtävästi jonkinlaista rahkamaista täytettä. Valmiit leipomukset on usein koristeltu tomusokerilla.

Olen tässä jo jonkin aikaa yrittänyt urkkia tämän herkun saloja niin eestiläisiltä nettisivuilta kuin paikallisilta ihmisiltä. Taikinana käytetään yleensä joko suomalaista pullataikinaa vastaavaa pärmtaigna (hiivataikina), tai viineritaikinan tapaista pärm-lehttaigna. Minä lähdin nyt kokeilemaan ihan tuolla tavallisella pullataikinalla, tässä ensimmäinen versioni niistä

***

Puolen litran pullataikina:
5 dl maitoa
50g hiivaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
kardemummaa
1 kananmuna
puolikarkeita vehnäjauhoja
200g margariinia tai voita sulatettuna

Pullataikinan jokainen on varmaankin joskus tehnyt, ainakin koulun kotitaloustunnilla, ja ohje löytyy jauhopussin kyljestäkin. Kerrataanpas lyhyesti siis; kädenlämpöiseen maitoon lisätään hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmuna, ja minä laitan vaniljasokeria myös. Sitten vaan aletaan lisäilemään jauhoja ja siinä jossain välissä joukkoon lisätään sulatettu margariini tai voi, ja alustetaan taikinaa kunnes irtoilee reunoista ja käsistä, ja on hyvä koostumus, jauhojen määrä ei ole aina vakio, mutta sen oppii kyllä tuntemaan näpeissään koska taikina on sopiva. Sitten taikina saa jäädä kohoamaan.

Väliin:
voita tai margariinia
sokeria
vaniljasokeria
Sunnuntain tuorejuustonkaltainen kasvisrasvavalmiste Vanilja tai Sitruuna
rusinoita

Voiteluun kananmunaa.

Kaulitse taikinaosio suorakulmaiseksi. Levitä päälle ensin voita tai margariinia, sitten Sunnuntai rahkavalmistetta reilulla kädellä. Ripottele päälle sokeria, vaniljasokeria, sekä rusinoita. Rullaa pötköksi, ja leikkaa paloiksi, asettele pellille kohoamaan hetkeksi ja voitele kananmunalla. Paista 200-225°C kunnes saavat sopivasti väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti