22. huhtikuuta 2012

Kulitsa eli pääsiäispullaPääsiäispyhinä innostuin leipomaan oikein urakalla, ja piti sitten kokeilla tämmöistäkin sille pashalle kaveriksi. Täytyy sanoa että pasha ja kulitsa sopivat todella hienosti yhteen, ja näistä tulee kyllä minulle pääsiäisperinteitä. Ohjeen tähän löysin suomalais-venäläisestä verkkojulkaisusta, ja se varmaankin on hyvin lähellä aitoa ja perinteistä kulitsaa. 
Tästä ohjeesta tulee 1 iso kulitsa.

***

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 l vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl perunajauhoja
n. 30 g sukaatteja
n. 30 g appelsiinikuoria
2 rkl mantelirouhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, ja sekoita joukkoon muut ainekset vehnäjauhoja ja rasvaa lukuun ottamatta. Lisäile jauhoja ja alusta taikinaa, ja lisää myös rasva sellaisenaan. Alusta hyväksi taikinaksi ja jätä kohoamaan. 
Kun alat leipoa, ota sivuun hieman taikinaa koristelua varten. Leivo pyöreä limppu, ja tee taikinasta kirjaimet XB koristeeksi kulitsan päälle. Kohota liinan alla, ja voitele ennen paistamista. Paista 200° C asteessa noin 25-30 minuuttia.

Tämä XB on kyrilliset aakkoset eli latinalaisittain HV joka on lyhenne sanoista "Hristos Voskrese" eli "Kristus on ylösnoussut". Eli näillä koristuksilla on ortodoksinen merkitys, minä tosin koristelin ihan muuten vaan näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti