22. huhtikuuta 2012

PashaVoin kertoa, että minulla oli jonkinasteinen pakkomielle saada se oikeanlainen pashamuotti, eli puinen pyramidimallinen, jossa on ne ortodoksiset kaiverrukset. Metsästin sitä ympäri Tallinnaa, eikä ihme kyllä mistään semmoista löytynyt. Suomessakaan ei tuntunut olevan yhtään nettiputiikkia josta tämmöisiä olisi saanut, ja pääsiäinen teki tuloaan...
Mutta kappas, Facebookin uutisvirrassa Chez Marius ilmoittaa että heille on saapunut pieni erä juuri sellaisia etsimiäni pashamuotteja, kahdessa eri koossa sekä kaiverruksilla että ilman! Minäpä heti soitin sinne ja varasin omani, ja seuraavana päivänä läpi tuulen ja tuiskun, marssin hölmö virne naamallani tätä haluamaani kapistusta noutamaan. Muotti on kotimaista käsityötä, ja kotimaisesta koivusta valmistettu. Hintaa tällä isommalla kaiverruksien kanssa oli 38 euroa. Mut nyt on aito pashamuotti!

Valmistin ensimmäisen pashani muotin mukana tullutta ohjetta mukaillen, ja tämä tekemäni satsi on isoon muottiin sopiva, puolittamalla tämän se sopii esim. kahvisuodattimessa valmistettavaksi. Jos käytät puista muottia, liota sitä vedessä mielellään n. tunti ennen käyttöä.

Ihmettelen hieman tuota kananmunan tarkoitusta pashassa, lähes kaikissa resepteissä sitä nimittäin on. En uskoisi sen vaikuttavan ratkaisevasti koostumukseen saati makuun, ja aionkin seuraavalla kerralla jättää sen pois, ja katsoa mitä tapahtuu.

***

200 g voita (vähempisuolaista)
1,5 dl sokeria
500 g rahkaa
1 muna
1,5 dl kuohukermaa
puolen sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
3 rkl mantelirouhetta
3 rkl rusinoita (kannattaa hieman pilkkoa)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma erillisessä kulhossa. Lisää voisokerivaahdon joukkoon muut ainekset. Vuoraa muotti harsoliinalla, ja kaada seos muottiin. Muotin saa täyttää vähän ylikin, koska pashan valuessa koostumus tiivistyy. Kierrä liina tiukaksi ja purista hieman, ja jätä pasha valumaan esim. kattilaan asetettuna. Anna valua jääkaapissa yön yli.
Avaa harso ja ota reunat sivuun, ja aseta tarjoiluastia muotin päälle, ja kiepsauta ylösalaisin. Pasha tipahtaa helposti muotista ulos, ja poista liinat varoen. Koristele pasha esim. hedelmillä.

Eestin kielellä tämä muotti on muuten pasha vorm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti