27. tammikuuta 2014

Texmex-piirakka soijarouheella


Tämän ohjeen sain SLY25-kierroksen pariltani, ja se kuulosti sen verta herkullisesta että sitä piti testata oitis. Ohje on alunperin jauhelihalle, mutta parinikin kertoi sitä tehneensä myös soijarouheella ja onnistuvan niinkin. Ohje oli myös aluperin kaksinkertaisena, minä puolitin sen kun syöjiä ei ollut tällä kertaa kuin me kaksi, ja tein piirakan 24 cm:n irtopohjavuokaan, näin sen sai helposti siitä myös pois tarjoilulautaselle. Tämä oli tosi hyvää ja varmasti teen toistekin! Tämä sopisi hyvin vaikka illanistuijaisiin tarjottavaksi. :)

* * *

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl juustoraastetta
75 g margariinia tai voita
0,5 dl vettä

Täyte:
2,5 dl soijarouhetta (kuivana) + kasvisliemikuutio/-jauhetta
reilusti tacomausteseosta
(paprikajauhetta, pippuria, valkosipulijauhetta)
1 pieni sipuli
100 g fetaa
2 kpl keskikokoisia tomaatteja
kourallinen nachoja
2,5 d maustettua ruokakermaa (esim. 3 Juustoa tai Mustapekka)
1-2 dl juustoraastetta

Valmista ensin pohja nyppimällä sekaisin muut ainekset paitsi vesi. Kun seos on ryynimäistä, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Siirrä kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.
Täytettä varten mittaa soijarouhe kattilaan, lisää hieman kasvisliemijauhetta ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes soijarouhe on pehmennyt ja imenyt itseensä nestettä. Valuta siivilässä ja painele nestettä pois. Kuullota hetki kasarissa mausteiden ja hienonnetun sipulin kanssa, näin soijarouhe ottaa makua paremmin ja rakenteestakin tulee parempi.
Sekoita soijarouhe-sipuliseokseen murenneltu feta, osa juustoraasteesta (tämä sitoo rakennetta koska soija jää muuten irtoaiseksi toisin kuin jauheliha), ja tarvittaessa lisää mausteita.
Painele taikina piirakkavuoan tai n. 24-24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Pohjan päälle tulee soijarouhe-fetaseos, tämän päälle siivutettuja tomaatteja, sitten nachoja murskattuina, ja sitten ruokakerma ja päälle vielä juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200° C -asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes kerma on alkanut hyytyä ja juusto alkaa ottamaan hieman väriä.

Tähän jos haluaa vähän lisäpotkua niin mukaan voisi laittaa jalopenoviipaleita, ja paprikakin sopisi varmasti hyvin jos semmoinen sattuu jääkaapista löytymään.

5 kommenttia:

  1. Varmasti on hyvää soijarouheellakin - olen silloin tällöin käynyt Zürichin ravintolassa, jossa kaikki tehdään kasviksista ja maku on mahtava. Itsekin voisin kokeilla ilman sitä 'jalopetoa', se on hieman liian tulinen kaveri hiiren makuhermoille!

    VastaaPoista
  2. Nam, herkullisen näköinen :) Kiva, kun maistui. Tuonne voi tosiaan laittaa paprikaa ja joskus on erimakuisilla fatoilla saa eri makuakin. Itse oln monesti kaaatnut pienet fetapurkit liemineen kaikkineen sekaan.

    Viikonloppuna olenkin yksin kotona ja silloin teenkin pitkästäaikaa soijarouheella tämän. Kiitos sen ohjeesta :) Blogistani löytyy tämä jauhelihaversiona mutta soijarouheversiota en olekaan sinne koskaan päivittänyt.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen! Emoltakin jää "peto" pois, ei kestä suu eikä maha :D Hesestä aina tilaan kanatortillan ilman "petoa" ja viimeksi sainkin väärän paketin... 1/3 ehdin syödä, kun ensimmäinen pala tuli ja silloin mentiin... :D

    ~ SLY25 emo

    VastaaPoista
  4. Nyt on texmex piirakka trendi ainakin täällä sly ringissä. Erittäin hyvä kasvissyöjän piirakka, tosin kyllä mina carnivorekin aoin soijarouhetta ostaa, olen joskus syönyt soija hampurilaista ja täydestä meni kuin väärä raha. Soijassa viehättää sen edullisuus ja terveysvaikutus, mutta hulestuttaa jos se on gm-soijaa.

    Viikonlopun piknik ruoka on tässä. Namilta näyttää.

    VastaaPoista
  5. Texmex-piirakka on jo pitkään ollut kokeilulistalla. Pitäisi toimertua tekemään, vaikuttaa niin hyvältä.:)

    VastaaPoista