2. toukokuuta 2012

Lihapiirakat soijallaOn kyllä suuri vääryys, että kaupoista ei ole saatavilla lihapiirakan tapaisia kasvissyöjälle sopivana! Koska tarjontaa ei ole, täytyy ottaa ohjat omiin käsiin ja tehdä itse kuten moni muukin kasvisjuttu. Ja tekee sitten kerralla kunnon satsin ja pakastaa osan. Ei nämä edes ole mitenkään vaikeita tai niin kovin suuritöisiä, kun kerran hommaan ryhtyy. Ja lopputulos on sen verta herkkua että kannattaa nähdä vaiva.

***

Taikina:
6 dl maitoa tai soijamaitoa
50 g = 1 pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
n. 15 dl jauhoja (hiivaleipäjauhoja, vehnäjauhoja, grahamjauhoja, sämpyläjauhoja)

Täyte:
3 dl soijarouhetta (+kasvisliemikuutio)
2 sipulia
1 dl riisiä
mausteita kuten pippuria, suolaa, paprikajauhetta
öljyä

Paistamiseen 2 litraa öljyä

Valmista ensin taikina liottamalla kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola ja sokeri, sekä öljy. Lisäile jauhoja kunnes taikina on pullataikinamainen. Tässä voi yhdistellä monenlaista jauhoa ja hyödyntää pussinloppuja, ja tulee parempia kun laittaa reilun osan esim. hiivaleipäjauhoja. Jätä kohoamaan, ja valmista sillä välin täyte.

Pilko sipulit, keitä soijarouhe, ja keitä myös riisi. Paista sipulia ja valutettua soijarouhetta pannulla ja lisää mausteita, lisää joukkoon huuhdeltu kypsä riisi.

Kumoa taikina pöydälle, ja leikkaa ja muotoile taikinasta n. 20-25 kpl pienen pullan kokoisia pallosia. Kaulitse pallot joko pyöreiksi tai hieman soikeiksi, ei hirveän ohueksi mutta ei liian paksuksikaan. Laita lusikalla täytettä piirakan keskelle ja kostuta sormia vesikulhossa ja sipaise reunoja, ja taita piirakka kiinni, painele vielä haarukalla tiiviisti kiinni. Jätä kohoamaan hetkeksi liinan alle.

Laita öljy kuumenemaan. Öljyn pinta alkaa väreilemään hieman sen saavuttaessa sopivaa lämpötilaa. Kokeile taikinanpalalla lämpötilan sopivuus; jos taikinanpala pysyy pinnalla ja alkaa kypsyä ja saamaan väriä, on öljy tarpeeksi kuumaa paistoon. Paista piirakat öljyssä molemmin puolin kypsän ruskeiksi, ja siirrä valumaan ritilälle tai paperin päälle hetkeksi.
Muista varovaisuus kuuman öljyn kanssa; pidä lähettyvillä kattilaan sopiva kansi sekä patakintaat, näiden kanssa sammutat mahdollisen rasvapalon. Älä jätä öljyä vartioimatta edes hetkeksi.

Olen tehnyt tällä ohjeella näitä lihapiirakoita myös soijamaitoon ja siis täysin vegaanisena, ja ovat todella hyviä. Tuppaavat häviämään helposti myös lihaa syövien suihin. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti